cable connection cord 40604

Af JOS Svendsen, 24. april 2019

Få styr på alt det med video og dataforbindelser

Der er et generationsskifte på vej med forbindelsesstandarder med video. Det giver både højere overføringsstandarder og en bid almen forvirring med hensyn til at forbinde ældre udstyr med nyt. Vi fjerner forvirringen og tager stikkene hjem.

Vi kender alle situationen, hvor man lige har fået et nyt stykke udstyr og gerne vil sætte det til. Det viser sig så, at stikkene ser anderledes ud, end de plejer. Så er der ikke andet at gøre end enten rode i kabelkassen i håb om, at man har det rigtig kabel eller få det købt. Nogle gange er det nemt, andre gange ikke.

Den gode nyhed er, at der bliver færre og færre stiktyper. Det er også godt, at flere af forbindelsestyperne er kompatible på et eller andet plan. Men vi lever i en verden, hvor vi alle har ældre udstyr, som skal sættes til. Det kan gå mere eller mindre godt afhængigt af forbindelse- og stiktyperne. 

Her er det vigtigt at skelne mellem data- og signalforbindelser. Dataforbindelser er USB og Thunderbolt, mens signalforbindelser for video er HDMI og SDI, hvor video og lyd overføres som en digital datastrøm. Fælles for både data- og signalforbindelser er, at forbindes udstyr med høj overførselskapacitet med udstyr med mindre overførselskapacitet er det den laveste kapacitet, som bruges.

Signalforbindelser – HDMI og SDI

De to standarder er ikke kompatible. Der skal en aktiv enhed til (converter) for at forbinde en HDMI- med en SDI-enhed. Dertil er de to stiktyper helt forskelige. SDI-kabler har et rundt stik med et enkelt ben, mens HDMI kan have forskellige flade stik. 

SDI-kabler kan også låses fast i stikket og ryger dermed ikke ud, hvis der rykkes i kablet. Den fordel har HDMI ikke. Der ryger stikkene ud, når man hiver i kablet. HDMI har også en officiel maksimal kabellængde på 5 meter, men kan i praksis trækkes til 10-15 meter. 

SDI kan trækkes til omkring 100 meter. Af disse årsager er SDI en foretrukket standard i broadcast, men i dag har det meste udstyr HDMI. Derfor vinder denne standard frem. 

HDMI er en intelligent forbindelse. Der sidder en lille mikroprocessor i alle HDMI-enheder, som styrer forbindelsen. Denne processor klarer styring af hastighed, billed- og lydstandarder og kopibeskyttelse. Det sidste betyder eksempelvis, at en BluRay-afspiller kun vil overføre billedsignaler til et TV eller en projektor, men ikke til en recorder. 

Der sidder normalt HDMI-stik i fuld størrelse på stationært og professionelt udstyr. Men udstyr designet til mobilt brug har som regel mini- eller mikro-HDMI-forbindelser. Man kan dog få adaptere, der konverterer stiktyperne. 

Der eksisterer to typer af HDMI-kabler: kategori 1 og kategori 2 (high speed). Dagens standard er kategori 2. Kablerne er totalt ens i udseende, men der er normalt en markering på high speed-kablet. Oplever man mystiske HDMI-problemer ved at forbinde to enheder, bør man udskifte kablet med det samme.   

Data forbindelser – USB og Thunderbolt

Det kan være lidt forvirrende med forskellen mellem data- og signalforbindelser, for man kan sende video af begge typer. Men signalforbindelser håndterer video som et digitalt videosignal. Dataforbindelser kan overføre alle typer af data - også video.

I vores verden er der to typer af dataforbindelser – USB og Thunderbolt. USB er langt den mest almindelige forbindelsestype, men også den langsomste af de to typer.

Dataforbindelser - USB

Man skelner mellem forskellige USB-versioner: 1,2, 3 og 3.2. Version 3.2 er den hurtigste med overførselshastigheder op til 10 Gigabit/S. For at opnå den hastighed skal enhederne, der forbindes, og kablet være kompatible – se skema nedenfor.

 

Skema kabelstandarder

Et USB-kabel til USB-version 1,2 og 3 har som standard to forskellige stik. Computerenden af forbindelsen har altid et stort fladt stik (type A), mens der kan være tre forskellige typer af stik på de enheder, der skal forbindes. Mini og mikro-USB er de mest almindelige stiktyper her. De kaldes type B stik.

Af årsager, ingen forbrugere forstår, er disse stik designet sådan, at de kun kan vende en vej. Det gør det til et helvede at sætte USB-stik i, hvis man ikke kigger godt efter. Det er en gammel computertradition at lave stik, der kun kan vende på en bestemt måde. Det gør USB-forbundne enheder simplere og dermed billigere at lave. Men det er ikke brugervenligt.

Og så er der lige en anden ting. USB-version 3 kræver specielle højhastighedskabler for at virke optimalt med fuld hastighed – Super Speed. Det er uheldigvis eller heldigvis sådan, at USB-enheder er baglæns kompatible. En USB 1 enhed kan sættes til et USB 3 stik på en computer og vil virke helt normalt. Og man kan sætte en USB 3 enhed til en computer med et USB 2 stik. Det vil også virke, men kun med USB 2-hastighed. 

Men – og nu bliver det kringlet; en USB 3 enhed kan sættes til et USB 3 stik på en computer med et USB 2 kabel og vil virke. Men bare ikke med fuld hastighed. Så skal man bruge et USB 3 kabel. Den eneste synlige forskel mellem et USB 2 og USB 3 kabel er farven på plastikken inden i de stik, der skal i computeren. Er farven på plastikken hvid eller sort, er det et USB 2 kabel, er farven blå er det et USB 3 kabel. Det samme gælder for USB-stikkene i selve computeren. Har de blå plastik indeni, er de USB 3 stik. Sort eller hvid betyder USB 2 og lavere. Derfor kan det være en rigtig god idé at tage et kig i ens kabelkasse og fjerne de ældre kabeltyper.

Men heldigvis er der hjælp på vej. Der er nemlig kommet en type C-stik til USB 3 og 3.2 enheder. Type C er lille og kompakt. Stikkene kan vende begge veje, og stikkene er ens i begge ender af kablet. Dertil er der mulighed for at overføre ekstra meget strøm via kablet. Hvor maksimum tidligere var omkring 10 watt for USB A, kan en USB C forbindelse overføre op til 100 watt – eller rigeligt til at oplade en bærbar computer.  

Dataforbindelser - Thunderbolt

Denne type dataforbindelse kommer også i tre versioner, hvor de to første er på vej ud. Version 3 overfører op til 40 gigabit/S. Det er 4 gange hurtigere end USB 3.2. Dertil er Thunderbolt mere avanceret end USB. Man kan overføre data i begge retninger samtidigt, og 6 Thunderbolt-enheder kan kædes sammen. Det åbner for nye typer af eksterne enheder som grafikkort. Det er ikke praktisk muligt med USB 3.0 og 3.2.

Thunderbolt version 3 anvender samme Type C stik som USB 3.2. Og det er muligt at bygge computere med USB C-forbindelser, som både kan være Thunderbolt 3 og USB 3.2. Så skifter computeren selv mellem de to standarder, afhængigt af hvad der tilsluttes. 

Det er super smart. Dog skal man lige være klar over, at ikke alle USB C-stik på en computer understøtter Thunderbolt – det kan ses på et ikon ved stikket.

Fremtiden 

Det forventes, at USB C stikkene vil blive standarden fremover, og at USB 2 gradvist vil forsvinde. Der er en USB 4 standard på vej, som skulle give Thunderbolt 3-hastigheder. Den forventes at komme i brug om halvandet år. Dermed ser fremtiden lys ud, så alle kan nye godt af superhurtige computerforbindelser.  

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - April 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her