Storage1

Af Jens Walther, 12. juni 2019

Få gode storage vaner!!

Udstyr er vigtigt, men det er ”bare” et værktøj til at få den gode historie, den gode optagelse og det gode take. Udstyr er midlet, men indhold er målet. Derfor er det vigtigt at værne om de optagelser og indspilninger, som kommer ind på kameraet og på lydoptagere. En god, sund og velovervejet storage kultur er super vigtig i moderne video- og lydproduktioner. 

Storage er desværre tidskrævende og ikke særlig kreativt, og derfor bliver det ofte nedprioriteret både tidsmæssigt og i budgettet. Derfor er det også fornuftigt at få nogle gode rutiner og vaner omkring håndtering af data. Og frem for alt at få automatiseret så meget af teknikken som muligt. Budgettet bør dog følge med, fordi ordentlig datahåndtering, backup og arkivering er ikke gratis. 

For at få god og lødig information omkring emnet har vi søgt hjælp. De gode folk hos Stjernholm & Co vejleder og supporterer omkring storage, især for den videoorienterede del af branchen. Stjernholm & Co har mange af de store produktionshuse som kunder, men hjælper i høj grad også de mindre produktionsselskaber. Datateamet hos Stjernholm & Co består af fem personer, og her får vi en snak med Kristoffer Laursen og Mathias Nielsen. Kristoffer starter med at komme med de hårde facts:

”Bare for ti år siden havde du den fordel, at når du kom hjem, så havde du et fysisk bånd med dine optagelser. Så du havde altid dit originale materiale, som du kunne gå tilbage til, hvis noget gik galt under klippearbejdet. Nu om dage bliver kortet hevet ud, materialet overført til en harddisk, og så bliver kortet formatteret igen og brugt på næste produktion. Og så har du kun dit materiale liggende på en harddisk. Så der er noget disciplin omkring håndtering af din data, som alle burde følge. Derfor er den helt grundlæggende regel, at hvis du kun har din data ét sted, så er den ikke vigtig for dig!! Du skal altid have din data mindst to steder. På to forskellige harddiske og gerne på to forskellige lokationer. Data disciplinen handler om, at det er dine data, du lever af, og du skal tænke over, hvad du gør ved dem.”

Den uendelige datamængde

Direkte adspurgt foreslår Kristoffer og Mathias følgende løsning, når vi snakker om en-mandsfirmaet eller det mindre produktionsselskab. En raid disk med de sikkerhedsmuligheder, som den giver. Suppleret med en desktop HD eller et mindre raid, som fungerer som backup. Når man tømmer sine kort efter en dags optagelse, så lægges materialet både op på raid’en, som er ens arbejdsdisk og på backup harddisken. Løbende igennem arbejdsprocessen bliver der lavet backup fra arbejdsdisken.

Det er netop omkring backup harddisken, at det går galt for mange mindre produktionshuse. Der bliver enten ikke lavet backup, eller også hober antallet af backup diske sig op i en stor forvirring, og uden at nogen har styr på, hvad der er på de forskellige diske. Datamængden bliver større og større, vokser som en snebold, som bliver skubbet, men uden at nogen har tid, lyst og overskud til at gøre noget ved det. Oprydning tager nemlig tid fra den kreative proces, som alle i huset selvfølgelig synes er mere interessant. I grunden er det jo også det, som er firmaets vigtigste asset. Lige indtil den dag, at data skal genfindes i rodet, eller essentielle data simpelt hen er forsvundet. Her bliver realiteterne og alvoren bag storage-rodet en bombe for firmaets fortsatte eksistens. 

Der er to veje ud af den morads. Enten dedikerer man mere tid til backup og storage håndtering i firmaet med en velovervejet plan. Eller også laver man en serviceordning med et af de firmaer, som tilbyder at håndtere backup og storage løsninger, eksempelvis Stjernholm & Co. En serviceordning betyder en automatiseret løsning, som laver backup, arkivering og servicering af storage systemet internt i firmaet eller til en server placeret hos dem, der er host for serviceordningen. Det koster selvfølgelig penge for en god serviceordning, men hvis der laves en nøgtern kalkule i forhold til tid, lønninger og sikkerhed, så er der penge at spare.

 

Kristoffer Laursen og Mathias Nielsen ved et raidsystem 1Kristoffer Laursen og Mathias Nielsen ved et raidsystem.

Mistet data

I den position, som Kristoffer og Mathias har hos Stjernholm & Co., så får de stor erfaring omkring, hvordan der mistes data ude hos brugerne.Her er fejl og nedbrud på harddiske kun en meget lille procentdel af problemet, især hvis man bruger gode og stabile harddiske i sin produktion (læs senere). Indbrud, vandskade, brand, strømnedbrud, cryptoware, menneskelige fejl som forkert sletning af data, og en harddisk, som ryger på gulvet er langt mere sandsynlige end diskfejl. Og her er redningen lige netop den ekstra backup harddisk, som konstant er blevet opdateret og vedligeholdt. 

Hvad med det lille VJ enmandsfirma, som sandsynligvis ikke har råd til en serviceordning, men som gerne vil have en hensigtsmæssig storageplan. Erfaringen med de mindre firmaer er, at den konstante opdatering på backup disk ikke altid bliver udført:

”Nogle brugere er ikke gode til hele tiden at skrive på to separate diske, men hvis du har startet korrekt og lagt dit indhold på to harddiske og placeret din backup på en anden lokation, så kan du gøre følgende. Hver dag skyder du dine projektfiler fra din arbejdsdisk op i en cloud eller til en NAS. De fylder ikke meget og er lette at håndtere. Hvis du så mister data, så kan du altid hente din backup disk med dit originale materiale og sætte det sammen med dine projektfiler og på den måde hurtigt komme op at køre igen.”

Arkivering

En harddisk har bedst af at være tilsluttet og stå og spinne. Så derfor er det en dårlig idé at bruge HD som den langvarige arkivering. Chancen for, at en harddisk ikke fungerer efter at have ligget på hylden nogle år er stor. Branchen indikerer 7%, men det er kun tekniske fejl. Er strømforsyningen til at finde, hvordan med interfacet osv. Så den samlede fejlrate er højere. Så det er en god indikation for, at det er ikke vejen at gå omkring arkivering.

Både Kristoffer og Mathias siger samstemmende, at LTO bånd er den bedste og måske eneste løsning til langvarig arkivering. Der skrives data på LTO bånd dobbelt så hurtigt som på en 7200 omd. harddisk, holdbarheden er mindst 30 år, og selv om standarden hele tiden er i udvikling, så er den bagud kompatibel i mindst to generationer. Et LTO bånd med 6 TB koster omkring 500 kr., så det er også billigere pr. TB end harddisken. Akilleshælen er drevene, og her skal man have et produktionsfirma af en vis størrelse for at investere de omkring 34.000 kr., et drev koster. Drevene kan dog lejes, og arkiveringen udføres i udvalgte tidsperioder. Et LTO drev kan også leases til overkommelige penge. Eller også er arkiveringen en del af storage serviceaftalen.

De bedste harddiske

Der er 4-5 producenter af harddiske på verdensplan, og hvis der søges på en 4 TB rå harddisk, så laver hver producent en masse diske med stort set samme data og pris. Harddiskene bliver hver især bygget til et specielt formål, og det er svært for brugeren at overskue. Hvad er forskellen, og hvilken skal man vælge? Derfor har Stjernholm & Co. også udviklet DriveFinder, som er et browserbaseret værktøj på deres hjemmeside til at finde den rette harddisk til lige netop den specifikke opgave. Her findes der selvfølgelig kun harddiske, som de har gode erfaringer med.

Med de krav der er til harddiske til medieproduktion, er de bedste diske Enterprise og NAS diske. De er dyrere, men også det bedste produkt. Hos Stjernholm & Co. bruger de kun Enterprise harddiske i deres raid- og serveropsætninger. 

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Maj 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her