Eksercerhus 1

Af Jens Walther, 4. maj 2021

Eksercerhuset i Fredericia

Fredericia by har flere spillesteder, men med det ombyggede Eksercerhus har byen fået et stort, velekviperet musikhus, som kan rumme op til 1000 stående publikummer. Spillestedet er også det første i Europa, som er udstyret med det helt nye L-Acoustics K3 line-array PA-anlæg. ProAV Magasinet har besøgt spillestedet, hvor hver enkelt teknisk installation er besluttet med stor fokus på anvendelighed og detalje.

Eksercerhuset er en del af den gamle kaserne i Fredericia og blev i sin tid brugt til både gymnastik, ridning og eksercerøvelser. Da ProAV Magasinet ankommer til huset, så er det tydeligt, at håndværkerne stadig arbejder på facade og tag, men selve koncertsalen er stort set færdig, både omkring scene, teknisk installation, bar og udsmykning. Salen har en ret kontrolleret og død akustik, men det er den ”født” med. Der er blevet hængt molton op i baner på sidevæggene for mørklægning og ellers er der ikke lavet akustikforbedring.

I salen modtages vi af Martin Poulsen, der har været teknisk konsulent omkring alt teknik i salen, Sune Rasmussen, som er leder af både spillestedet Eksercerhuset og Tøjhuset og Henrik Bonné fra Matrix Sales, som har solgt en stor del af lydudstyret til det nye spillested.

Teknikken på plads!

Martin Poulsen er blevet hyret ind af Sune Rasmussen til at holde snor i hele den tekniske installation, og det er blevet gjort med stor passion og ekspertise. Martin har tidligere været tekniker på spillestedet Tobakken i Esbjerg og været ansvarlig for lydudlejningsafdelingen hos All Stage. Desuden kender han til, hvordan formaliteter omkring tilbudsgivning og lignende skal køre. Til at hjælpe med indkøb af lysudstyret har han fået hjælp af Per Toft Lehmann, og Sune Rasmussen har stået for al kommunikation med kommunen omkring budgetter og penge; huset og udstyr er ejet af Fredericia kommune og bliver derefter udlejet til ”Fredericia Live”, der bl.a. driver Tøjhuset og Eksercerhuset.

 

Læs ProAV Magasinet April 2021 her

 

Når Martin viser rundt i salen og på scenen, så er det let at spotte, hvor gennemtænkt og tjekket hver lille detalje er i huset. Eksempelvis er alle stativvogne, mikrofonskabe og kabelskabe, der står snorlige og klar bagerst på scenen, lavet i nøjagtige højder, så de lige passer under scenen, når de skal køres væk for at give mere sceneplads. Eller alt kabelføring, som ender på scenen, er udført af det spanske firma Pinanson, der laver specialiserede, komplette løsninger ud fra kundens ønsker. Ramper er lavet præcist, så de lige passer til, at baggearslastbilen kan holde foran porten til scenen, og udstyret via. ramperne kan blive kørt direkte ind på scenen. Tjekket og sådan som det skal være; der er ikke sparet på noget.

Valg af PA-system

Højttalersystemet på et spillested som Eksercerhusets størrelse er altid en af de store budgetposter og selvfølgelig vigtig for at få et velfungerende sted. Kravet var dels en række tekniske specifikationer, men også det, at anlægget skulle kunne spille alt fra jazz til EDM og hård rock. 

Martin har selvfølgelig ønsket at lytte til flere forskellige anlæg på koncertstedet; men ikke i en shoot-out med flere samtidige systemer, fordi det altid bliver et kompromis omkring placering. Ophængningspunkt og højde blev defineret i salen, og derefter er distributører/producenter blevet inviteret til at komme med deres bud på det rigtige anlæg uden hensyn til pris og selvfølgelig med den fornødne tid til at få tunet hvert anlæg rigtigt ind. Meyer Sound, d&b, Coda, ElectroVoice, Adamson og L-Acoustics var de producenter, som meldte sig på banen. For at kunne sammenligne blev der målt intensivt på alle ophængte systemer på en række definerede målepunkter, både i salen og på scenen med Smaart software. 

L-Acoustics K3

Valget blev det helt nye K3 line array fra L-Acoustics, og det er som sagt den første faste installation med K3 i Europa. I Eksercerhuset hænger der 8 styk K3 højttalere i hver side, og de er suppleret med tre KS28 subwoofere i hver side, mens to stakke med to styk KS21 subwoofere står på halvdistancen i forhold til midten (se billede). Alle subwoofere arbejder i en end-fire konfiguration, selv om det umiddelbart ser ud som en klassisk cardioid opstilling. Det handler om højttalerens fysiske placering i kassen og de parametre, der er sat i forstærkernes presets. Til front fill er der valgt 2 styk A10 Focus placeret under line arrayet, og 2 styk X8, der ligger på scenekanten.

To L-Acoustics P1 controllere styrer processeringen af systemet og virker både som en IO matrix og en måleplatform. Via et redundant AVB netværk sendes signalet til de LA4X og LA12X forstærkere, der står under scenen. For at få en ensartet lydprofil er der købt 12 styk X12 scenemonitors, og to af disse kan suppleres med de to ekstra KS21 subwoofere til sidefill system på scenen.

 

Læs ProAV Magasinet April 2021 her

 

K3 højttaleren bruger samme dobbelt 12 tommer enheder som K2, men compressionsdriveren er helt nyudviklet, og kassen er mere kompakt i forhold til K2. Compressionsdriveren er en 4 tommer, som i denne konfiguration får lov til at spille helt ned til omkring 500 Hz. K3 er betegnet som et fuldtonesystem, der spiller ned til 43 Hz, og det gør sig også gældende her i Eksercerhuset, hvor der ikke er delt mellem topkasser og subwoofere; topkasserne får lov til at spille med ned. Det betyder kontant og fokuseret basgengivelse for det samlede anlæg.

Så må der lyttes!

Præsenteret med en lang række forskellig musik blev der lyttet på det nye lydanlæg, og forventningerne blev indfriet. Anlægget spiller med overskud og en ubesværethed og lyder fantastisk i alle positioner i salen. Overgangen fra front PA til de små nærfeltshøjttalere X8 på scenekanten er også helt smooth og uhørlig. På scenen er der forholdsvis dæmpet og stille, selv om den opbyggede scene snurrer lidt i fødderne - det kan ikke undgås. 

Eksercerhuset er teknisk opbygget på få måneder med et eksemplarisk resultat. Her er tjek på tingene og positivt at se, at selv om Matrix Sales har leveret lydanlægget, så har mange andre danske leverandører fået del af salget til huset. Light Partner har leveret kabler, PDUér, alle Robe lamperne, kraner og truss. Vigsø har leveret lyspult og strober, KDMC har leveret to Digico SD12 mixerpulte med D2 racks, Priebe Hold har leveret tæpper, Case-it har leveret racks og All Stage Production har bygget specielle løsninger på kabelvogne, racks mm. Glade forhandlere her i de trange pandemitider!!

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - April 2021

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her