Der produceres koncertvideo i lufthavnen

Af Jens Walther, 22. juni 2020

Effektive videoproduktioner hos NowTek

NowTek er startet i 2014 og ejes i dag af Andreas Nowicki og Mathias Stephansen, og bag sig har de et team med to fuldtidsansatte medarbejdere. NowTek har væsentligt specialiseret sig i at lave flerkamera live videoproduktioner med et kompakt set-up. De har simpelthen udfordret den traditionelle broadcast og bevist, at det sagtens kan gøres på en ny, billigere og langt mere effektiv måde. 

Sport har altid været stort hos NowTek. Her har kunderne strakt sig lige fra forbund, divisionsforeninger, DBU, U21-landskampe, kvindefodboldlandskampe, lokale aktører og DR Sporten. Andreas Nowicki fortæller, at han for 4-5 år siden mærkede en forøget interesse fra forbund og lignende for at lave livestream i en ordentlig kvalitet. Udfordringen for forbundene var, at det tilsyneladende krævede en stor OB-vogn og meget manpower for at lave en sportsproduktion. NowTek har vist en anden vej, som kan gøres med kompakt, ny teknologi og intensiv brug af automatisering, og det har forbundene så taget til sig med kyshånd.

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2020 her

 

Nu er det her i foråret 2020 ikke de bedste tider for live sportproduktioner pga. pandemien. Al sportsaktivitet er lukket ned, og NowTek har selvfølgelig fået en masse produktioner udskudt. Det har ikke taget modet fra NowTek, der blot har sadlet om, og indtil nu lavet omkring 25 musikkoncerter under de vilkår, som nu hersker. Inden krisen havde de faktisk ikke lavet en eneste livekoncert, så coronaen har forårsaget, at de har fået opdyrket et helt ny kundesegment, som de ikke havde fat i før. Sporten er på vej tilbage i produktionskalenderen, men de nye musikkunder vil selvfølgelig fortsat være hos NowTek.

Ny teknologi

NowTek har været hurtig ude og omfavne ny teknologi, som er med til at give muligheder for at lave disse effektive live-produktioner. De var et af de første videoproduktionsfirmaer, som tog platformen vMix til sig og udviklede workflows og apparatur, som understøttede hele produktionsplatformen.

vMix er et liveafviklings produktionsværktøj, som er rent software baseret. Allerede her hopper kæden af for mange ”oldschool” broadcast firmaer; de rynker simpelthen på næsen og stoler ikke på software. Men ikke NowTek - her har de set, at hvis man bygger de rigtige og kraftige computere til at køre programmet og sætter sig ind i den viden, som kræves for at få produktionssikker og stabil afvikling, så kan vMix softwaren løse de produktionsopgaver, som NowTek tager ind. vMix har udvidede grafik-og replaymuligheder, og rigtig meget automatisering kan bygges ind i brugerfladen. Andreas fortæller omkring computerpower bag V-Mix softwaren:

”Vi kan godt lide at have et stort overhead, når vi arbejder med vMix programmet, så vores computere koster fra 30.000 og opefter. Til tider lægger vi også visse opgaver ud på andre computere, som kommunikerer med hovedcomputeren via NDI (video over netværk). Det kunne eksempelvis være grafik, som produceres sideløbende på en anden computer.”

 

Andread Nowicki og Mathias Stephansen i NowTeks kompakte OB vogn 2

Andreas Nowicki og Mathias Stephansen i NowTeks kompakte OB vogn.

Produktion af sport

Sport er en forholdsvis kompliceret liveproduktion, fordi der er krav om grafik undervejs, replay af begivenheder, som lige er sket, og et godt overblik fra produceren til at have de rigtige kameraer i billedfeltet. Andreas fra NowTek fortæller, hvordan de håndterer en sportsproduktion.

”Typisk står vi for det redaktionelle og det tekniske, og så hyrer vi freelance kamerafolk ind til produktionen. Ofte er Mathias producer, og jeg er TEKO, der sørger for, at billedet ser godt ud, og at alle niveauer holdes, både på video og på lydsiden.”

 

Læs ProAV Magasinet Juni/Juli 2020 her

 

Mathias Stephansen er producer på de større NowTek sportsproduktioner, og han klipper, laver replay og grafik på hele produktionen. Det er jo en liveproduktion, så der skal ikke rystes på hånden. Mathias fortæller: 

”Jeg har et stort kontrolpanel, som vi selv har programmeret op til den gældende produktion. Disse knapper tænder for forskellige forprogrammerede makroer, som er lagt ind i V-Mix softwaren. Det kan eksempelvis være replay for et af de fire kameraer, nogle forprogrammerede grafikindslag, et felt med ur og point, som vises på skærmen og i pausen forskellige interviews, som vi har optaget på forhånd. Jeg har efterhånden produceret så mange gange, at det ligesom ligger i fingrene.”

Produktion af live koncerter

NowTek har her under coronakrisen bl.a. lavet koncerter for Ekstra Bladet hver fredag, og da ProAV Magasinet besøger firmaet, er de i gang med at tømme vognene, fordi de netop er kommet tilbage fra en stor produktion for Sony Music og DR. De har produceret otte koncerter i Kastrup Lufthavn med titlen ”Tættere end vi tror”, en DR1 koncertudsendelse for unge med bl.a. Scarlet Pleasure, Clara og Joyce. Andreas fortæller: 

”Opgaven var, at vi skulle producere otte koncerter på otte forskellige locations i lufthavnen på det samme udstyr. Det var en lang dag med et meget stramt program. Opgaven krævede noget teknik, der fungerer, et teknikhold, der kender udstyret, og så skal du have din logistik i orden. Vi havde en TEKO, som hele tiden var en koncert foran, så alt var klart, når vi mødte op. Vi havde en vogn, hvor alle Black Magic UB kameraerne stod klikket på, en hylde med alle objektiverne og en hylde med fiberkabler til kameraerne. Vi skulle liveproducere hver koncert med Mathias som producer, men lige efter koncerten fik en klipper en harddisk med både vores mix, en klipliste og de rå kamerafeeds fra de fire kameraer. Derefter blev det færdigklippet sammen med kunstneren, mens vi pakkede sammen og gjorde os klar til næste koncert.”

Fremtid og Video People

NowTek har igennem en årrække også udtænkt og bygget små, kompakte udstyrsvogne til videoproduktion for Stjernholm & Co. Mathias Emil Nielsen, som tidligere var ansat hos Stjernholm, er ejer og direktør i Video People, og de er netop flyttet ind hos NowTek, så relationerne er på plads. Video People er leverandør til videoproduktionsfirmaerne med stor viden omkring storage og udstyr, så der er lagt op til en god synergieffekt på adressen i Albertslund.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Juni/Juli 2020

ProAV Digital

Forside 3 21 NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Sony FX3
  • Nyt firma
  • Intercom på teater
  • Eksercerhuset
  • Telepromptere
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her