Mikrofon monteret pa skjorte 2

Af Jens Walther, 4. juni 2020

Dobbeltmembran i mikroformat

Små kropsbårne mikrofoner er vigtigt udstyr i mange produktioner; her kan nævnes teater, film, broadcast og videointerview. Alle steder, hvor mikrofonen så vidt muligt ikke skal være synlig for beskueren, for publikum. Shure, en af verdens største mikrofonproducenter, har ikke rigtig haft modeller i dette segment. Det råder deres nye TwinPlex serie eftertrykkeligt bod på.

Miniaturemikrofon markedet er domineret af danske DPA Microphones, Sanken, CountryMan og Sony. Shure har taget tilløb til markedet i mange år og tilbyder nu en konkurrencedygtig teknologi. Deres TwinPlex mikrofoner adskiller sig også fra konkurrenterne på en række punkter. Det væsentligste er, at Shure benytter en dobbelt membran, hvor hver membran tilmed har sin egen backplate. Årsagen er simpelthen for at få et større membranareal. Det giver flere fordele, lydniveauet leveret af membranerne bliver større og giver højere sensitivitet og mindre støj. Lineariteten og transientvilligheden bliver bibeholdt med den lille membran, her er der blot to om opgaven!!.

Hvordan får man så plads til to membraner og elektronik på meget lidt plads? Shure har simpelt hen lavet TwinPlex som en sandwich-konstruktion, hvor elektronikken ligger mellem de to membraner/backplates. TwinPlex kan størrelsesmæssig ikke hamle op med de nye DPA 6000, men har omtrent samme størrelse som DPA 4000 serien, 5 mm, også selv om konstruktionen er væsentlig anderledes. 

 

Lavalier i etui NY

Modeller

Shure TwinPlex findes i fem forskellige modeller. TL45 og TL47 adskiller sig kun på tykkelsen af kablet. TL45 har et 1,1 mm tykt kabel, mens resten af modellerne benytter sig af 1,6 mm kabler. TL46 har høj sensitivitet, dvs. at den giver et højere output, +6-8 dB højere ved samme gain end de andre modeller i serien. TL48 har en lidt anden form og frekvenskurve, hvor området omkring de 5-8 KHz er fremhævet. TH53 er ligesom TL47, men monteret på en headset-bøjle. Det gælder for alle modellerne med undtagelse af TL48, at frontgitteret kan skiftes til et andet medfølgende, som giver et lille diskantløft på 3-4 dB omkring de 10-14 KHz. I denne test prøver vi model TL47 og headset-mikrofonen TH53.

 

Læs ProAV Magasinet Maj 2020 her

 

Begge mikrofoner leveres i et transportfoderal, hvor der udover mikrofonen også er fire frontgitre (to af hver), to skumgummivindhætter samt forskellige mikrofonfittings. Mikrofonerne findes i fire farver: sort, lys brun, mørk brun og hvid. De oplagte stikformater er alle dækket ind i TwinPlex serien. 

Robust?

Når noget bliver småt og miniature, så bliver det ofte mere besværligt at arbejde med og styrken i materialerne bliver mindre. Det er fysikkens love, helt naturligt. Shure er klar over denne faktor, så derfor har de bl.a. brugt lang tid på at udvikle et kabel til mikrofonen, som kan holde til den hårde brug på scener, filmset og teater. Kablet på TwinPlex virker lidt mere fleksibelt end konkurrenterne, og desuden kan det males!! Og dermed bedre skjules. Kablet kan af oplagte årsager ikke testes for sin pålidelighed, det kan kun tid teste, men det har mindre evne til at deformeres og lave knuder. Vi flåede og hev i kablet, men det var det ligeglad med.

 

Se video

 

Montering

TwinPlex mikrofonerne er dækket ret godt ind, når mikrofonen skal monteres på kroppen. Ofte vil den blive fastgjort på tøj, og den lille klemme har flere muligheder, både direkte eller med de mindre holdere, som kan fastgøres på klemmen. Mikrofonen kan både ligge på langs og på tværs af klemmen, så thumbs-up her. To forskellige ”Vampire” clips med nåle, som kan monteres i tøj virker også gennemtænkte og den sidste silikoneholder, som enten kan fastgøres på den ene ”Vampire” clips eller klistres på med filttape fuldender monteringsmulighederne.

Shure Twin

Headset mikrofonen er let at montere, mikrofonarmen spændes vha. den vrider, som sidder lige under ørebøjlen. Disse vridere er lidt irriterende, når mikrofonen er monteret, sidder lige ved øreflipperne og presser dem lidt frem. Så du får lidt ”strit-flipper”, når du bærer mikrofonen. Under testen blev mikrofonen båret i timer, og når først vrideren er spændt godt, så rykker mikrofonen sig ikke, og der er ikke noget, som generer. Det var til gengæld lidt svært at skifte armen over i modsatte side, hvis du ønsker det. Armen flyttes let, men klemholderen til ledningen skal have et ordentligt vrid, og den virker knap så solid.

Lyd!!

Lyden på mikrofonerne blev testet i tre scenarier. Headset selvfølgelig i den optimale position, lige ved siden af mundvigen. TL47 monteret på brystet og efterfølgende monteret på en stormembran shock mount i afstand af 20 centimeter fra munden. Det sidste for at sammenligne med netop en almindelig kondensatormikrofon og den oplagte kombattant, DPA 4060, alle tre med omni karakteristik.

 

Læs ProAV Magasinet Maj 2020 her

 

Mikrofonerne blev testet med tale og lidt sang. Naturligvis var stormembranmikrofonen lidt bredere i sit frekvensområde, i særlig grad i bunden, men forskellen var ikke stor, og de to miniaturemikrofoner var stort set ens. Shure TwinPlex har en smule mere lav mellemtone og bund, og DPA et gram mere diskant. Der er ingen hørbar forskel på støj; TwinPlex skulle dog have 4 dB mere gain end DPA. Hovedtelefonerne skulle på for at nærlytte og fastslå forskellene. Under testen udsatte vi både TwinPlex og DPA for godt med sved og væske ned at kinderne. Ingen kny fra TwinPlex og kun en anelse 50 Hz brum fra DPA, men ingen knitren og nedbrud af membraner, som det kunne frygtes.

Tiden må tale!!

Shure TwinPlex er et godt bud i det trafikerede marked for miniaturemikrofoner. God og naturlig lyd, mange muligheder for montering, fleksibelt kabel og hurtig monteret hovedbøjle (TH53). Det kan være svært at få brugerne til at skifte mærke og vane, det er nok den største vanskelighed for TwinPlex serien. Robusthed er en vigtig faktor i dette segment, og måske er Shure en tåspids længere fremme her. Det kan klart anbefales at lytte og afprøve Shure TwinPlex, når nye miniaturemikrofoner skal indkøbes.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Maj 2020

 

 

ProAV Digital

Forside 3 21 NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Sony FX3
  • Nyt firma
  • Intercom på teater
  • Eksercerhuset
  • Telepromptere
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her