DMX ProAV618

Af JOS Svendsen, 21. november 2018

DMX gør dig parat til den næste revolution i videolys

De nye RGB-lys, som bliver den næste store udvikling af videolys, kræver styring, for at man kan udnytte alle de kreative muligheder. Styringsteknologien er her allerede og er vidt udbredt indenfor teaterlys. DMX eller Digital MultiPlex er en standard for event- og scenelys, som er god at kende, inden videolyset får alle regnbuens farver.

Det næste store skridt i udviklingen af videolys bliver lys med røde, grønne, blå og hvide LED’er. De kan dermed vise et fuldt farvespektrum og naturligvis også vise hvidt lys med 3200K og 5600K farvetemperatur. Der har længe være LED-scenelys, som har kunnet dette, men nu er LED’ernes lyskvalitet blevet god nok til, at multifarvede lys kan bruges til film og video. Der er flere fordele ved dette. Det er nemmere at lave effektlys. Det kunne for eksempel være en nattescene, hvor man bruger blåt lys til at fremhæve følelsen af nat. Tag et kig på Bladerunner 2049, hvis du vil se, hvordan farvet lys kan bruges kreativt. Naturligvis har man kunne sætte filtre for lampen, men dels tager det tid, og dels dæmper filtre lysstyrken. En anden brug for farvet lys er farvede baggrunde til interviews. I stedet for farvede baggrundsruller og filtre for lampen er det nu blot et spørgsmål om at dreje på en knap til lampen, der belyser baggrunden.

DMX er velkendt teknologi

Har man kun en enkelt 1x1 lampe, er det måske ikke det store problem at sætte et filter på det, men så snart lyssætningen bliver bare lidt mere avanceret, er det smart at kunne fjernkontrollere lysene. Alle der har været på en dramaproduktion, hvor det med ”lige at justere lysene” betyder, at man skal op på stiger og manipulere mere eller mindre håndterlige lamper, vil være store tilhængere af fjernkontrol. Og det er lige præcis, hvad DMX tilbyder. Bare lidt avancerede studier har i dag allerede DMX-baserede faste lamper, men alt tyder på at RGB-lys er på vej ud on-location.

DMX512, som standarden hedder, blev skabt i 1986 og er en kablet standard for styring af lamper. Styringen er ret simpel – og dermed også robust. Den bygger på et system, hvor en kontrolenhed styrer lamper, der er sat sammen i lyskæder på maksimalt 32 lamper per kæde. En kontroller kan maksimalt have 16 lampekæder. 32 gange 16 er 512. Deraf navnet DMX512. Er man i gang med Melodi Grandprix og har brug for mere, kan man sætte flere kontrollere sammen. Det er der snedige systemer til – hvis man skulle få dette behov.

Alle DMX-kompatible lamper har normalt et DMX-stik ind og et DMX-stik ud og kædes sammen på denne vis. Dermed skal man kun trække et kabel fra kontrolpulten til den første lampe i kæden. Den sidste lampe i kæden skal have et afslutningstik (terminator) i DMX-ud stikket.

Kablerne kan i teorien være mere end 500 meter lange, men i praksis er det mere 150-200 meter. Dertil er praksis ofte omkring 16 lamper per kæde. Hvor mange lamper man kan have, og den maksimale kabellængde i en lampekæde afhænger af lysene og forholdene. 

Brug de rigtige kabler

Mens vi er ved kablerne, så er de som standard 5-benede XLR-kabler. Men da de to af benene normalt ikke bruges, er der mange af de lidt billigere lamper, som bruger 3-benede XLR-kabler for at gøre kablingen billigere. Det betyder, at kablerne kommer til at ligne XLR ludkabler, men de er specificeret forskelligt. DMX-kabler er beregnet til at overføre højere frekvenser end mikrofonkabler ( højere impedans). Det betyder, at mikrofon-kabler kan virke som DMX-kabler, men uden nogen garantier. Og fejl i DMX-lampekæder er ikke af de nemme. Fejlene spænder fra, at lampen slet ikke virker, til lamper der gør mærkelige ting ind i mellem. Vi anbefaler derfor at bruge de rigtige kabler.

Det er i øvrigt muligt at få adaptere mellem 3 og 5-pin XLR-kabler til DMX. Der er også en kabling, der anvender RJ-45 datastik, men den er mest til permanente installationer. Dertil kan man få trådløst DMX-udstyr.

Smart og simpelt

Vi nævnte tidligere, at DMX er et simpelt system. En kontrolpult ved ikke noget om de lamper, som er forbundet til den. Den ser lamperne som datakanaler, man kan sende beskeder til. Der er ingen kommunikation fra lamperne tilbage til kontrolpulten, så den aner ikke om en bestemt lampe har misforstået en besked og nu er indstillet til grøn i stedet for rød. Det problem klarer lysmanden ved at justere på kontrolpulten, så lyset får en ny besked, og derefter forhåbentlig gør det rigtige. Heldigvis er DMX-kabler og kommunikation super robust, så det sker sjældent, at noget går galt. Normalt er lamperne programmeret til at gøre noget fornuftigt, hvis det endelig går galt med DMX-kommunikationen.

En interessant krølle på konceptet er, at en lampe, som kan mere end bare justere lystyrke, har en datakanal for hver egenskab. En avanceret lampe kan sagtens bruge 20 datakanaler. Det kan være lysstyrke, pan, tilt, spot, farve, mønster, effekt og meget, meget mere. Egenskaberne for de enkelte kanaler er bestemt af lampefabrikanten. Der er ingen standarder her. Derfor skal kontrolpulten forprogrammeres, så de forskellige kontroller opfører sig logisk.

De mere avancerede lyspulte har mulighed for at forprogrammere lysenes opførsel, så man eksempelvis har indprogrammeret lysskift, start, slut og meget mere. 

Intelligente videolys er fremtiden

Alt dette betyder, at vi på sigt skal vænne os til at de mere intelligente lamper skal programmeres. Det er jo ret smart, hvis flere RGB-lys viser samme farve, hvis det er meningen. Men der er ikke meget vundet ved alligevel at skulle op på en stige for at rode med et kontrolpanel bag på en lampe for at sikre, at alle lamper står ens. Her er fjernkontrol smart.

I dag er der mange af de billigere lamper, som har Bluetooth, så man kan justere dem fra en mobil enhed, men er der tale om mere end et par lamper bliver det hurtigt bøvlet. Her er DMX smartere.

Det må også forventes, at det næste hop i videolys netop bliver mere intelligente lamper, der både kan skifte farve, lysbredde og rettes i forskellige retninger, så man sparer tid med at skulle justere lys. Derfor er det nu, man skal sætte sig ind i lysteknologier som DMX.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - September 2018

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her