Osmo pocket

Af JOS Svendsen, 20. marts 2019

DJI Osmo Pocket – stabiliseret minikamera for alle

Et lille gyrostabiliseret kamera, man kan have med overalt. Osmo Pocket er supersmart til b-roll og Vblogging. Kameraet er godt tænkt, godt lavet og laver god video - når man bruger kameraet rigtigt.

Der er nogle enheder, som er så godt tænkt, at man bliver inspireret til at gøre nye ting. Den oprindelige DJI Osmo er en sådan enhed. Det er DJI Osmo Pocket også. Og den er det i endnu højere grad end den oprindelige Osmo. Pocket-enheden er nemlig supertransportabel – 12 cm lang og tommelfinger-tyk. Vægten er 116 gram. Batteriet er ikke udskifteligt, men har en levetid på lidt over to timer og kan hurtiglades. 

Lille og nem

Osmo Pocket har indbygget en lille søgerskærm, så man slipper for bøvl med at skulle påmontere en mobiltelefon. Man kan montere den på en mobiltelefon, men det er ikke super nødvendigt. Og ja – det er rigtigt læst, man sætter den på en mobiltelefon. Så lille er den. 

Den oprindelige Osmo var lidt hæmmet af, at man skal hive den ud af en violinkasse-lignende taske, påmontere og konfigurere en mobiltelefon og derefter tænde enheden. Lidt det samme gælder for kamerastabilisatorer til mobiltelefoner. Det er ikke altid nemt, og det er aldrig hurtigt.

Osmo Pocket er anderledes. Den bor i et lille fikst hylster, som medfølger enheden. Fra den 

tændes til den er parat, går der fire sekunder. 

Mere praktisk kamera end en mobiltelefon på stabilisator

Ud over hurtigheden har Osmo Pocket en anden fordel i forhold til en mobiltelefon på en stabilisator. Den ringer ikke midt i ens optagelser. Og man kører ikke ens mobiltelefonbatteri tørt. Dertil er det indbyggede kamera i Osmo Pocket totalt integreret med stabiliseringsfunktionerne, så stabiliseringen er bedre. Der er ingen af mobiltelefonerne, som er designet til at blive brugt med en stabilisator. Billedkvaliteten for DJI Osmo Pocket er bedre end de allerfleste mobiltelefoner. Vi skal helt op i de allerdyreste mobiltelefoner, før deres billedkvaliteten nærmer sig DJI-enhedens.  

Fint kamera

Kameraet i Osmo Pocket er en version af kameraet i DJI Mavic Air dronen. Det har en fast vidvinkeloptik, der svarer til en 26 mm omregnet til full frame. Ligesom en iPhone har Osmo Pocket optikken fast blænde. Den er 2,8F. Billedsensoren er 1/2,3 tommer eller lidt mindre end en iPhone X’s sensor. 

Sensoren er på 12 megapixel, og der kan optages 4K video. Bitraten for video er maksimalt 100 megabit/S, og der optages med Rec.709 billedprofil med et 4:2:0 farverum. Med denne seneste firmware opdatering (1.4) er der også mulighed for en semi-log gammaprofil, så man kan hive maksimalt 12 blænders kontrastomfang ud af kameraet. 

Og billedkvaliteten ved video er glimrende, når der er lys nok. Hvis man kan optage i fornuftig kvalitet med en mobiltelefon, så vil en Osmo Pocket også give fine billeder – og ofte bedre. Tilsvarende en mobiltelefon anvendes lukkertiden og følsomheden til at justere eksponeringen. 

På Osmo Pocket kan man stille lukkertiden og følsomheden manuelt. Ønsker man at holde lukkertiden på 1/50 sekund, for at sikre en filmlignende bevægelsesuskarphed ved video, er der så kun følsomheden tilbage, når eksponeringen skal justeres. Det kan blive svært i dagslys, da laveste ISO er 100. Heldigvis er det muligt at påmontere ND-filtre på kameraet - hvilket næsten alle mobiltelefoner mangler. 

Rammen om optikken er af metal, så der kan påmonteres filtre med magnetisk påhæftelse. Det er smart. DJI har annonceret ND16/32/64 filtre, men der er allerede flere løsninger fra tredjepart tilgængelige nu.

4k og slowmotion

Der kan optages 4K video med både 25 og 50 billeder i sekundet. 1080HD kan optages med 25, 50 og 100 billeder i sekundet. Det sidste giver 4 gange slowmotion i OK kvalitet. Der skal være godt lys, for at der ikke kommer støj i billederne, men det gælder også for mobiltelefoner. Videoen optages på et MicroSD kort. Men sætter man enheden på en mobiltelefon, kan videoen også gemmes her. Derved er det nemt at sende videoen videre til sociale medier med det samme. Mobiltelefonen bruges også til beregningsopgaver, som sammensætning af flere stillbilleder til panoramaer. 

Osmo Pocket har en udvidelsesport, hvor man kan sætte stik til Apple-enheder og USB-C stik til Android-enheder som Samsung-telefoner. Når man sætter Osmo Pocket-enheden til en telefon, starter DJI’s app automatisk op. Stikforbindelsen er rimelig solid, men man skal ikke holde den kombinerede telefon og Osmo Pocket kun i DJI-enheden. 

Det er smart at kunne bruge mobiltelefonen som søger og nemmere konfigurering af enheden, da den 1,8 tommer store skærm er noget lille til præcis komposition af billedet.

Brug mobiltelefon som søger

Mobiltelefonen er også smart til at konfigurere tracking. Enheden kan nemlig tracke objekter og er rimelig god til det. Et dobbelt-tap på skærmen giver en lille grøn kasse, der markerer det trackede objekt. Bruger man en mobiltelefon som skærm, kan man tegne trackingkassen, så den præcis dækker det objekt, man vil følge. 

Et enkelttab på skærmen sætter fokus og eksponering efter, hvor man tapper. Det er lidt vigtigt at gøre det ved nære objekter, da sensoren er stor nok til, at der er en smule dybdeuskarphed. Brug af mobiltelefonen giver også mulighed for at se zebras for overbelyste områder. Det er også nemmere at styre kamerahovedets bevægelser på den større skærm. 

Man kan få en lille WiFi-fod til kameraet, som tilsluttes USB-C stikket i bunden af kameraet. Så kan man fjernstyre kameraet via mobiltelefonen. Beklageligvis er der ikke et stativgevind på WiFi-foden, men der er en USB-C ladeport. 

For at få et stativgevind skal man enten købe DJI’s holder med GoPro-tilbehørsbeslag eller den kommende DJI-selfiepind. 

Vi havde stor fornøjelse af at bruge en boomstang til mikrofoner med Osmo Pocket påsat Wifi-foden og begge dele sat i holderen. Det giver de flotteste kranture, som bare er super besværlige med en større kamerastabilisator og et almindeligt kamera. 

Timelapses og mere 

Mens vi er ved det, som er nemt med en Osmo Pocket, så er timelapse en af tingene. Man kan programmere enheden til at bevæge kamerahovedet, mens den laver en timelapse. Som ved slowmotion danner enheden den færdige video med det samme. 

Osmo Pocket kan interessant nok ikke lave hyperlapses, altså timelapse, hvor man flytter kameraet. Det skyldes formentlig, at stabiliseringsmotorerne bruges til at flytte kamerahovedet. 

Lyddelen af kameraet er enkeltheden selv. Der er to indbyggede mikrofoner, som giver en tydelig, men basfattig lyd. Der kommer en USB-C adapter, så man kan tilslutte mikrofoner med 3,5mm minijack til Osmo Pocket. Er man til Vlogs, er denne adapter en rigtig god investering. I øvrigt er der automatisk facetracking i selfiemode, så med lang arm eller selfiepind er det også nemt at være vblogger. 

Konklusion

En DJI Osmo Pocket er et af de kameraer, der er nemme at bruge. Er man ikke teknisk, så er det bare at trykke på optageknappen og lade kameraet om resten - og det gør det godt. Der er også en såkaldt pro-mode, hvor man kan konfigurere kameraet i detaljer. Kameraet har en rigtig god stabilisering – man skal stadigvæk gå som en ninja, men det gælder også for de større stabilisatorer. Men Osmo Pocket er bare så meget nemmere at bruge – da det kun tager 4 sekunder at være klar, får man mange flere skud i kassen og bliver inspireret til denne type optagelser. Siden billedkvaliteten er i orden, er det oplagt at bruge kameraet til b-roll for alle typer af videoproduktioner; fra YouTube til HD TV-udsendelser. Anbefales ubetinget.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Marts 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her