Perspektiv3

Af Carsten Legaard, 11. december 2017

Det politiske Danmark overser oplagte digitale muligheder

Finland ligger i dag på toppen af Europa som digital nation, mens Danmark på få år er gledet fra en andenplads til en femtende plads. Det politiske Danmark har snakket meget og skrevet rapporter om digitalisering, men uden at sætte økonomi og handling bag. Den går ikke længere, mener Carsten Holst, direktør i erhvervsklyngen Filmby Aarhus. 

”Det var i forgårs, vi skulle være gået i gang. Landene omkring os ligger ikke stille. Sverige og Finland er exceptionelle. Tyskland har nogle fremragende strategier for det digitale. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke politisk i Danmark er mere opmærksomme på, at vi skal rykke nu.”

Ordene kommer fra Carsten Holst, der er direktør for Filmby Aarhus, medstifter af Interactive Denmark og en af initiativtagerne til Media Society Denmark, det første forsøg på at skabe et talerør for den digitale visuelle industri i Danmark.

Media Society er industriens bidrag til at få sat digitalisering på den politiske dagsorden herhjemme. Og ikke bare i ord. For det er især handling, det skorter på fra det politiske Danmark, mener Carsten Holst.

”Mange rykker fra Danmark til Sverige for at åbne nye start-ups eller gå på Børsen. Det er meget lettere at gå på Børsen dér. Hele iværksættermiljøet er langt mere tilgængeligt, langt mere hjælpsomt, der er mange flere investeringspuljer, der er bedre infrastruktur og frem for alt bedre digital forståelse.”

”Troels Lund Poulsen fik som erhvervsminister samlet et digitalt vækstpanel. Og det var rigtig godt. Men så ligger rapporten dér. Og hvad binder man så efter sådan en rapport af praktisk handling og økonomi? Ingenting.”

”Det kunne være interessant, hvis man samlede et panel bestående af nogle af de yngre kræfter, som ved, hvad fremtiden vil bringe. For eksempel de unge århusianere, som har udviklet Subway Surfers, Kiloo, som jo er en milliard-industri i dag. Nogle af dem, som arbejder med VR og indholdsproduktion. I stedet er det altid os midaldrende og satte, der bliver hentet ind i panelerne.”

Det at formulere visionen og skabe de økonomiske incitamenter er en samfundsopgave, mener Carsten Holst.

”Hvis staten er med, så skal uddannelserne og det private erhvervsliv nok yde deres.”

Strategien kan passende tage udgangspunkt i de styrker, vi allerede har i Danmark, mener Carsten Holst.

”Aarhus har den største erhvervsklynge inden for den digitale visuelle industri. Snart bliver vi Nordeuropas største, fordi vi udbygger med 4.400 kvadratmeter, som står færdig i sommeren 2019 og er fint udlejet. I Viborg har vi The Animation Workshop, hvor der kommer studerende fra hele verden for at lære om animation og storytelling.

”Kig på, hvad der findes på Fyn, i Hovedstaden, Aalborg og Grenå med flere. Vi har kompetencerne. Vi har nogle dygtige universiteter. Vi har stærke kommuner, der forstår vigtigheden af, at vi har de her klynger. Og så skal vi have lavet den her strategi sammen med staten. Det er det vi forsøger at gøre i Media Society Danmark, hvor vi før sommerferien var til møde med kulturminister Mette Bock.” 

”Sæt nu, at Danmark som nation for tyve år siden havde indset, at nettet gik fra at være et amerikansk universitetsfænomen til at være mainstream og havde givet en hjemmecomputer og et modem til alle familier i Danmark. Hvor ville vi så have været som digital nation i dag?”

”Hvorfor giver man ikke en virtual reality brille til alle familier i Danmark, så de kan lære at arbejde med den nye digitale infrastruktur, der venter lige om hjørnet. Hvis alle børn kom til at lære AR og VR i lighed med dansk, historie og engelsk, så ville du efter ti år se mange virksomheder blive udviklet, mange apps lanceret og mange historier fortalt. Den investering er forsvindende lille i forhold til den værditilvækst, vi vil opleve samfundsøkonomisk.”

”Og det er jo netop ikke kun for it-folk og kreative. Ole, som blev læge, øver sig på en operation i VR, og han udfører den virkelige operation med AR. De skolelever, som gerne vil være mekanikere, kommer til at reparere el-motorer og visuel teknologi til selvkørende biler.”

 

Artiklen er fra Monitor Pro - September 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her