Historiefortaelling

Af JOS Svendsen, 20. marts 2020

Det hemmelige våben til bedre videoproduktioner

Set fra forsiden af YouTube kan man let blive deprim, når man klikker rundt. Der er så mange som glemmer en enkelt ting, som gør forskellen mellem en ligegyldig produktion og en klik-succes. Og nej - det er ikke et bedre kamera – det er noget så enkelt som at have en historie at fortælle.

Vi er store fans af bedre kameraer, men vi er endnu større fans af en god historie. Uheldigvis er der en grim tendens i øjeblikket til at fokusere på alt andet end historie. Der er flere af YouTube influencerne med op til fire millioner følgere, der er store advokater af B-roll og cinematisk det ene eller andet. Der er talrige andre, der bruger meget tid på teknik for at skabe de flottest mulige billeder, overgange, colorgrades og kamerabevægelser med og uden sløret baggrund. Prøv at gå ind på YouTube og søg efter ”Cinematic VLOG”. Der er 1000-vis af dem. 

YouTube style vinder frem

Uheldigvis smitter indflydelsen fra YouTube af på mainstream produktioner. Der er en tendens i øjeblikket om, at det er kækt at gøre tingene YouTube-style. Det betyder, at produktionerne bliver stillbillede-agtige. Og det er lige præcis konsekvensen af en manglende historie. Video uden en historie er 25 stillbilleder i sekundet. Vi har lavet en uvidenskabelig test og set, at det tager 25-30 sekunder, før en seer keder sig så meget, at de taber interessen. Der skal være en historiemæssig krog, som gør, at seerne bliver hængende i mere end XX. En historie fastholder seeren. En god historie har så stor klæbeevne, at seerne måske endda bliver begejstrede – og det er jo der, vi gerne vil hen.

 

Du kan læse ProAV Magasinet Februar 2020 lige her

 

Kig på de rigtige film

Og modsat YouTube-myterne så overser seere gerne tekniske problemer. Filmklippere tager ofte meget lidt hensyn til alle former for billedmæssige problemer med et klip, hvis lige dette klip flytter historien videre, bedre end et teknisk perfekt klip.

Historiefortælling er på én gang nemt og ret svært. Se en Hitchcock-film som ”The Rear Window”, hvis man vil opleve en historie fortalt af en mester, eller Carl TH. Deyer’s ”Ordet”, hvis historiemagien skal være hjemlig.

 

Video - uden historie

 

Der skal struktur på fortællingen

Den enkleste historie har en begyndelse, en midte og en slutning. Det lyder super-banalt, men det er forbavsende ofte, at både begyndelse og slutning mangler. Det er forskellen mellem historien: ”Der var en gang en prinsesse. Hun rejste ud i verden efter en sød prins, som hun kunne gifte sig med. Heldigvis fandt hun en prins, og de levede lykkeligt til deres dages ende.” og fragmentet ”hun rejste ud i verden efter en sød prins, som hun kunne gifte sig med.” Den sidste bid giver ingen mening – vi mangler svar på hvem, hvorfor og hvad så. Historier uden begyndelse og slutning er retningsløse segmenter.

Historier har en retning

Det er så en anden egenskab ved historiefortælling. Historien har et mål, og der sker en forandring. Prinsessen har som mål at finde en prins, og så forandrer hun status fra enlig prinsesse til gift - Ret konventionelt, men sådan er livet for eventyrprinsesser.

Så en historie er en struktur indeholdende en rejse med et mål, og når man rammer (eller ikke rammer) målet, sker der en forandring for den eller de, som er på denne rejse. 

Historier virker i alle produktioner

En historie, der fungerer som krog til seerne, gælder for alle typer af fortællinger - ikke kun drama med og uden prinsesser. Et virksomhedsportræt kunne være – ”Cyfog blev stiftet i 1890 og har siden arbejdet med at perfektionere sardiner på dåse. Denne 130-årige dåseteknologi skal nu tilføres moderne kvantefysik for at se, om det giver den perfekte holdbarhed. Heldigvis lykkes eksperimentet, og vi har nu sardindåsen for det 21. århundrede”. 

Dokumentarer har det samme koncept. Det kunne være en udsendelse om en kendt filminstruktør. Den konventionelle måde vil være at dokumentere hende som ung, følge hendes udvikling gennem de forskellige film og slutte med hendes kunstneriske arv. 

Igen en rejse gennem tid med et mål om at lave stadigt bedre film og en slutning, der konstaterer om det lykkes eller ej. Begyndelse – midte – slutning.

 

Video - med historie

 

Rettidigt omhu – inden optagelserne

Det kræver alt sammen, at man tænker sig om, inden man griber et kamera. Naturligvis er der meget mere til historiefortælling end lige denne enkle formel. Det var derfor, vi skrev, at det både var enkelt og svært i starten af denne artikel. 

Men – tænker man i den simple form, kommer man automatisk til at overveje, hvordan man kommer fra begyndelsen til midten og videre til slutningen. Det gælder både for producenter og de producerende. 

Sidder man f.eks. i en marketingafdeling og skal producere en produktvideo, kan det være nok at putte tankerne ind i historiestrukturen. 

Derved bliver ens brief bedre til de producerende. Er man selv endt i den situation, at briefet består af sætningen: ”lav lige noget video på vores nye bygning”, så er løsningen ikke at filme løs for senere at fikse det i redigeringen. 

Igen, de minutter, der er brugt med Notes-app’en i ens mobiltelefon, vil gøre det umådeligt meget nemmere i redigeringen.

 

Du kan læse ProAV Magasinet Februar 2020 lige her

 

Få hjælp til historiefortælling

Men nogle gange går det galt. Sådan er den virkelige verden. Heldigvis er der tricks, du kan bruge til alligevel at lande nogenlunde. Skilte kan for eksempel være en god hjælp, hvis det er gået galt. 

Søger du en praktisk guide, som leder dig igennem hele processen trin for trin, har vi en hjælp til dig.

I bogen ”Succes med video” kan du nu få en forsmag med dette kapitel om historiefortælling, som leder dig igennem hele processen med en no-nonsens-tilgang, som er lige til at bruge i den virkelige verden. 

Læs kapitlet lige her

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2020

ProAV Digital

ProAV2 Forside NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Videoredaktion
  • AVID Carbon
  • Mikrofon til tasken
  • Midas Heritage
  • Morten Raarup
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her