Lys generel 480x320

Af JOS Svendsen, 23. marts 2017

De små lys, der kan sættes alle steder

Fleksibiliteten ved brugen af LED’er som lyskilder giver helt nye designmuligheder - vi har kigget på to nye design.

LED’er er meget mere energieffektive end glødelamper eller andre ældre former for belysningsteknologi. I dag er et lys med en 6-8 W LED-lysgiver på 6-8 Watt så effektiv, at den afgiver samme lysstyrke som en 60 Watt glødetrådspære. Og der behøver ikke kun at være en enkelt LED-lysgiver i en lampe. Man kan sagtens sætte 24 LED’er med hver 0,25 W sammen til et lys med en lysstyrke på de 700 Lumens, der netop er ækvivalensen af en 60 Watt glødetrådspære. Hidtil har udbredelsen af LED’er dog været begrænset af en relativ høj pris og problemer med at få hvidt lys uden farvestik. Men nu er priserne for LED-lysgivere på vej ned, og farvespektrene for LED’er bliver hele tiden forbedret.

Samtidigt bliver LED’er stadigt mere kraftige. Det betyder alt sammen to ting; dels at der kommer lys med nyt design, idet køling er et meget mindre problem for LED-lys, dels kommer der stadigt mere kraftige LED’er, så man nu kan erstatte traditionelle glødetrådslys film/video-lys med meget mere energi-effektive LED-lys.

I studier og på scener betyder det kraftige besparelser på elregningen. On-location betyder den kraftigt reducerede vægt for LED-lys, at man dels skal slæbe mindre, og dels har det nemmere ved opsætning. Størrelsen af lyset kan reduceres ret kraftigt Og det er lige præcis det, vi har kigget nærmere på i denne artikel.

De helt små LED-lys

Der er ved at komme anden generation af LED-kameralys, hvor man er begyndt at gentænke designet. Oprindelig var kameralys noget med en varmende halogenpære og et kæmpe batteri. Lyset var beregnet til at blive monteret på toppen af et ENG-kamera til brug ved interview. Den første generation af LED-lys var beregnet til at erstatte de gamle halogenlys. De kunne klare sig med små batterier; de vejede og varmede mindre end halogenlysene. Til gengæld var de første af dem ret skrøbelige, da de var bygget i tyndt plastic.

I dag fås de i aluminium eller solidt støbt plastic og er minimum lige så robuste, som de gamle lys.

Siden kameraerne er blevet mindre og mere lysfølsomme, er der dukket en generation frem af helt små LED-lys, som passer til selv de mindste DSLR-
kameraer. Dertil kan man anbringe disse lys på steder, hvor det hidtil ikke har været muligt at sætte et lys.

Vi har kigget nærmere på tre af disse små lys, der alle har indbyggede batterier og USB-opladning.

Aputure Amaram AL-M9

Aputure amaran alm9.jpg

Aputure har begået et mikroskopisk lys med en vægt på 140 gram og et batteri på 1.800 mAh, der kan drive lyset i op til 1,75 time. AL-M9 har 9 lysdioder med dagslys-farvetemperatur, som leverer omkring 80 Lux i en meters afstand. LED’erne er fordelt jævnt hen over fronten og leverer en spredning på ca. 75 grader. Der er 9 lysniveauer for lyset. Fronten er lavet med hvid akryl, som er fastholdt til lyset med magneter. Det gør, at man kan sætte tynde filtre under den hvide forplade.

Aputure vedlægger et orange-, et diffusions- og et blå-filter. De rummes i den glimrende lille medfølgende taske. I den ligger der også et kort USB ladekabel og en fod til montering af lyset. Men lige foden er en af de helt store svagheder ved lyset. Foden er en klemholder med en flashsko. Man klemmer lyset fast i holderen, der vejer lige så meget som lyset. Men den medfølgende taske er ikke stor nok til at rumme lyset med fod, så den skal afmonteres, hver gang lyset skal gemmes væk. Dertil er der ingen dreje- eller tippe- muligheder ved holderen. Og der er ingen ¼ tomme monteringshuller på selve lyset, så man kan sætte det på en magic arm eller et stativ. Her skal foden på. Det er ikke smart.

Men det er lyset til gengæld i brug. Det er så let, at et stykke gaffatape kan holde det hvor som helst. Brug for at tage et portræt hvor en iPhone skal illudere belysning? No problem – bare sæt Aputure-lyset fast på skærmen med et loop gaffa. Og lyskvaliteten er fin med en 5600K farvetemperatur og en CRI på 95+.

Prisleje: 395 kr. ekskl. moms.
Set hos: Goeker, goecker.dk
Flere oplysninger:
aputure.com/en/AL-M9

Manfrotto Lumiemuse 8

uuid 1800px inriverimage 395326

Manfrotto er ved at komme efter det med lys. I den helt lave ende er der Lumiemuse serien af små kameralys. Der er tre modeller. Den største med 8 LED’er og to mindre Lumimuse’r med hhv. 6 og 3 LED’er. Designet er lidt retro, med lysdioderne samlet i en rund ring i midten af lyset. Ringen er også filterholder for runde filtre. Der medføler to orange filtre og et diffusionsfilter i en kæk lille plastickasse. Ud over den medfølger der ikke andet end et USB-ladekabel og en fod med kugleled. Det havde været smart med en lille taske. Lyset vejer 175 gram og dermed noget mere end Aputure lyset. Mantrotto-lyset er bygget i solidt plastic og er rimeligt robust over for stød.

Manfrotto-lyset har også en smart lille kugleledsfod, der gør det praktisk i brug. Lyskvaliteten er fin, med en spredning på 45 grader, en farvetemperatur på 5600K og en CRI på 92+. Lysstyrken er 550 Lux i en meters afstand. Batteriet holder ca. en time på fuldt blus. Der er fire lysstyrker på lyset, der betjenes med en enkelt knap, der også er tænd/sluk-knap. I brug er lyset simpelt. Det er noget mere spottet end Aputure-lyset, men der er også mere power på. Den gode lille fod gør det mere fleksibelt end Aputure-lyset, når det monteres på et kamera. Det er dog ikke helt så nemt at skjule som det flade lys fra Aputure. Det skyldes dels formen, dels at spredningen er mindre for Lumiemuse-lyset.

Prisleje: ca. 750 kr. ekskl. moms
Set hos: Tura Scandinavia
turascandinavia.com
Flere oplysninger:
manfrotto.com/products/lighting/led-lights/lumimuse_led_lights

LumeCube

lume cube lc 11gm 1500 lumen light 1192929

Californiske surfere ser ud til at være en kreativ kraft. De har ikke alene givet os Beach Boys og GoPro kameraer, men nu også LumeCube. Dette lys er svaret på problemet med at optage surf- og skateboard-video om natten. LumeCube lyset er en solid aluminiumskube, lidt mindre end et GoPro, men kan alligevel levere ca. 600 lux i en meters afstand. Lyset er tilmed stødsikkert og vandtæt ned til 30 meters dybde. Der sidder kun en enkelt LED i lyset, så det leverer hårdt skyggegivende lys med en lysvinkel på 60 grader. Det indbyggede batteri varer ca. 20 minutter på fuldt blus, men 120 minutter på 50% lysniveau. Der er i alt 10 lysniveauer.

Udover at bruges som fast lys kan en LumeCube også bruges som slaveflash til stillbilleder. Det virker dog bedst i mørke omgivelser.

Lyset betjenes via to vandtætte trykknapper eller via Bluetooth. Der er en iOS og Android App til lyset. Denne app fungerer også som kamera, så man kan også anvende lyset til kreativt foto med ens mobile enhed. Vi anbefaler, at man bruger lidt penge og anskaffer Pro-versionen af app’en, idet den gratis version er meget basal og kun kan kontrollere et lys.

I proversionen af app’en fungerer flash- og lysfunktionerne rigtig godt, idet der er mulighed for at kontrollere op til fem LumeCubes fra app’en. I brug er lyset kreativt, idet det har et 1/4 stativgevind, så selv den mindste magic arm eller stativ kan bruges. LumeCube kan også let moneres på en drone. Og det er smart med fjernkontrol med app’en, der i øvrigt også har en batteriindikator for lyset – det er noget de to andre lys mangler.

Lyset har en farvetemperatur på 6000K, hvilket kan gøre det lidt besværligt at bruge, idet man skal hvidbalancere specifikt efter det, ellers bliver det meget blåt. Der er beklageligvis ikke mulighed for at sætte filtre på lyset på anden vis en at bruge en elastik og et løst filterfolie.

Prisleje: 720 kr. ekskl. moms
Set hos: AV-Support, av-support.dk
Flere oplysninger: lumecube.com

Konklusion

De tre små lys, vi har kigget på i denne artikel, giver alle nye, kreative muligheder, hvor LumeCube måske er det mest innovative. Hvilket man foretrækker, afhænger af de optagelser man skal foretage. Men alle lysene er så billige og små, at det er en no-brainer altid at have et af dem med i kameratasken til alle livets små uforudsete lysproblemer.

Artiklen er fra Monitor Pro Februar 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her