dante on imac

Af Jens Walther, 24. april 2017

Dante Via - en ægte problemløser

Netværk er blevet et buzzword i audiobranchen, især når vi snakker installation og livelyd. Og én standard skiller sig ud som den mest udbredte; Dante, udviklet af det australske firma Audinate. Antallet af hardware produkter, som understøtter Dante protokollen, nærmer sig med stærke skridt et 4 cifret tal. Men Audinate er ikke et firma, som ligger på den lade side. De udvikler selvfølgelig deres protokol, og et af de seneste tiltag er softwaren Dante Via, som med et trylleslag gør en almindelig computer med netværksstik Dante kompatibelt. Og ikke nok med det; alle audiorelaterede soft- og hardware, som er tilsluttet computeren med USB, Firewire eller Thunderbolt, bliver således via softwaren også kompatibelt med Dante netværket.

Krav og specs

Dante Via kan installeres både på Mac og PC, kræver mindst en Core I5 CPU, som kører 64 bit og 4 GB Ram. På Windows maskiner kan softwaren både køre Windows 7, 8.1, og 10, men på Mac kræves en OS på mindst 10.9.5. Så det udelukker desværre at bruge softwaren  på visse ældre Mac modeller. Softwaren kan kommunikere ud på netværk med 100 eller 1000 Mbps, men kan ikke bruge WIFI. Når softwaren snakker med Dante kompatibelt hardware, så kan der kommunikeres med 32x32 I/O kanaler. På softwaresiden kan der kommunikeres med 16x16 I/O, så maksimalt kan der snakkes med 48x48 kanaler. Software kører med en fast 48 KHz/24 bit opløsning, så hardware enheder skal indstilles til denne opløsning for at køre korrekt. Hvis man skal kommunikere med Dante kompatibelt hardware, så kan det være nødvendigt at bruge Dante Controller, som er ekstra software som kan downloades gratis fra Audinate’s hjemmeside. Controller giver mulighed for at styre og tænde/slukke de kanaler, der kommer fra den pågældende hardware.

Dante Via sørger for, at alle de audiorelaterede enheder såsom interne og eksterne lydkort også optræder som selvstændige enheder i Dante Via softwaren og alle tilsluttede enheder kan fungere samtidig. Dvs., at det nu er muligt at bruge flere samtidige lydkort til en applikation. Så lige så snart et lydkort er tilsluttet, så bliver det automatisk anvendeligt i Dante netværket pga. softwaren.

Betjening

Dante Via er på ingen måde begrænset til at have et Dante kompatibelt hardware på netværket for at være anvendeligt og interessant. Faktisk behøver man slet ikke at benytte netværk for at udnytte visse af softwarens mange finesser. Eksempelvis kan man bruge softwaren på en computer uden fysisk netværkstilslutning og kun bruge softwaren til at transportere audio mellem forskellige slags software, eksempelvis mellem Pro Tools og Logic, eller mellem VLC og Cubase. Eller at have Dante Via på to computere, som begge er forbundet til et almindeligt netværk og bruge softwaren til at transportere audio fra en computer til en anden så let som ingenting.

Når programmet startes op, får man en forholdsvis simpel kontrolflade. Til venstre har vi alle de audio lydkilder, der kan give lyd fra sig. Det gælder interne og eksterne lydkort, applikationer, og netværk Dante relaterede lydkilder. Til højre har vi alle de lydkilder, som kan modtage lyd; igen opdelt i lokale interne/eksterne og i netværksbaserede kilder. Hvis eksempelvis to forskellige applikationer skal sende lyd ud af samme udgang, så aktiverer man Dante på disse to applikationer og trækker dem over på de destinationer, man ønsker. Det kunne eksempelvis være på stereoudgangen, som også skal Dante aktiveres vha. det lille flueben i destinationskassen.

I de fleste audio applikationer kan man i forvejen bestemme, hvor lyden fra applikationen skal sendes ud, og denne relation skal man selvfølgelig tage hensyn til, når man også bruger Dante Via. Det kan medføre lidt forvirring på Dante Via fladen, fordi audio applikationens indstillinger skal ses i sammenhæng med Dante Via indstillinger.

Og til hvad nytte?

Lad os se på nogle løsningsmodeller, hvor Dante Via kan være nyttig og i mange tilfælde den eneste brugbare løsning.

1. eksempel: Indspil lyd fra iTunes, Spotify, VLC eller en browser direkte ind i en DAW applikation som Logic eller Pro Tools. Uden Dante Via ville det kræve en fysisk forbindelse med analoge ledninger via et lydkort og derved også i og for sig unødvendig D/A og A/D konvertering inden indspilning. Med Dante Via aktiverer du Dante i de åbne applikationer, som du vil overføre fra, trækker dem over på ”stereo applikation input”, og aktiverer et spor på din DAW. Input vil være 1-2, men du kan via softwaren også bestille, at de skal komme på separate stereoindgange for hver applikation. I det tilfælde skal de blot droppes på ”16 channel application input”, og de vil fortløbende bruge 1-2, 3-4, 5-6 indgangene osv. på DAW softwaren.

2. eksempel: Fordel computer ressourcer mellem flere computere, men indspil og styr det fra DAW hovedsoftwaren på en af computerne. Den agenda er en realitet for store og komplicerede set-up, hvor software instrumenter og samplere bruger mange CPU ressourcer. Det kunne f.eks. være til filmmusik, hvor man har store klassiske orkesterbiblioteker liggende med forskellig spilleteknik og lyd. Her kan man have hovedsoftwaren liggende på en computer, mens andre computere har programmer som Mainstage og Kontakt med instrumenter liggende. Når Dante Via er aktiveret på alle de involverede computere, vil det også være muligt at sende signaler fra de forskellige applikationer til hovedcomputeren via almindelige netværksstik. Ved hjælp af Dante Via på hovedcomputeren kan de ”virtuelle” audioforbindelser realiseres, og i DAW applikationen indspilles på forskellige spor. Her er der en latency at tage hensyn til, både fra soft- og hardware, men for Dante Via ligger den på en fast værdi på 10 ms, så den er til at tage hensyn til i hele opstillingen.

3. eksempel: Udfør en AV-installation, hvor lyd skal fordeles ud til en række mødelokaler eller andre rum. Hvis der allerede er et eksisterende netværk, som er lagt ud i rummene, så gør Dante Via det let at fordele lyd ud, også selv om der er stor afstand mellem de forskellige rum. Og her behøver det ikke engang at være samme lyd til alle rum; et eller flere programmer på hovedcomputeren kan spille forskellige lydmix og dirigere dem ud til de forskellige destinationer. Installationen kunne være som følger: en hovedcomputer med Dante Via er installeret i et af rummene, og den er forbundet via et lydkort til højttalerne. I de andre rum er der enten Dante kompatibelt hardware (f.eks. en mixer eller en afvikler) eller også er der installeret simple computere med lydkort, hvor Dante Via kan modtage lyden via netværk. I opstillingen kan der selvfølgelig også forekomme realtime lyd, som f.eks. fra en mikrofon. Eller livemusik, mikset på en DAW eller en digital mixer med et Dante indstikskort.

Fremtidssikret

Med Dante Via softwaren får man for få og beskedne midler adgang til den mest udbredte audio netværk protokol i verden og frem for alt et godt og gennemtænkt stykke software. Softwaren er selvkonfigurerende, men undervejs i testen oplevedes det et par gange, når applikationer og hardware blev skiftet hurtigt, at softwaren gik i knæ. Den testede software var version 1.1.1. Men ellers er softwaren en rigtig problemløser, som både kan bruges i studiet, hos komponisten og professionelt til større audioinstallationer. Dante Via softwaren peger igen på, at netværkstikket er audioforbindelsen i fremtiden.

 

Artiklen er fra Monitor Pro Marts 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her