18. June 2013

Creative Cloud: software til leje

Creative Cloud betyder nye versioner af alle Adobe-programmer i pakken og en helt ny forretningsmodel for Adobe. Vi giver dig et overblik over både nyhederne og økonomien bag ved. Der har været mediestorm mod Adobe på grund af ændringerne, så læs her om fakta og vær forberedt på overraskelser.

Der er tre dele i Adobes annoncering. Den ene er naturligvis selve de opdaterede programmer. Dem dækker vi i detaljer i numrene efter sommerferien. Den anden del af annonceringen er betalingsformen, hvor adgang til Creative Cloud programmer og services udelukkende kan lejes. Endelig er der forskellige Cloud-services, som for eksempel online lagring, online programmer og services. Som en sidebemærkning følger Adobe tidens tendens med at droppe versionsnumre. Så der er ikke en Creative Cloud version x.x, og det kommer der heller aldrig. Alle programmer i Creative Cloud opdateres løbende, hvorfor man ikke kan tale om en version af Creative Cloud. Adobe forventer, at nogle programmer og funktioner bliver opdateret med ugers mellemrum.


Kort om opdateringerne
Blandt de vigtigste programnyheder for videofolket er opdaterede versioner af Premiere Pro og AfterEffects. I korte træk er nyhederne følgende.

    

Premiere Pro har fået opdateret bruger-fladen, hvor Adobe har brugt feedback fra brugerne til at gøre programmet mere effektivt. Der er blandt andet kommet en redesignet tidslinje, der er blevet mere overskuelig. Der er nu også bedre integration med farvestyringsprogrammet Speedgrade, bedre håndtering af lydspor, hvor programmet et blevet mere intelligent med hensyn til håndtering af mono/stereo lydspor. Der er kommet en spritny audio clip mikser, hvor keyframes lagres per klip, ikke per spor, som i CS6. Derved kan man flytte et klip, uden at audiomikset skal laves om. Der er ny forbedret udgave af Adobes Mercury Playback engine, som udnytter grafikkortets processor til at speede preview og renderinger op.

    

Der er nye multicam redigeringsmuligheder med audiosynkronisering mellem video fra de forskellige kameraer. En

velkommen nyhed er kraftigt forbedrede muligheder for at gendanne links til video- og lydfiler, som programmet ikke kan finde, fordi de ligger på en ekstern harddisk. I savnet-kategorien af forbedringer er også muligheden for forbedret copy/paste af egenskaber ved et klip.

    

AfterEffects har fået integration tilCinema 4D, hvilket giver nye 3D muligheder i programmet. Der er for eksempel en 3D tracker, sådan at man kan indføje 3D grafik i videosekvenser. Der er i øvrigt et Cinema 4D Light-version indbygget i programmet, sådan at der nu er endnu flere muligheder for 3D animationer i AfterEffects. Endvidere er håndtering af mattes blevet bedre, idet Adobe har lånt lidt teknologi fra Photoshop, sådan at det er blevet mere intelligent at isolere kanter til masker. Ny er også forbedrede stabiliseringsfunktioner i den Warp Stabiliser-funktion som allerede var i CS6. På performance-siden er cache-håndtering blevet optimeret, hvilket ifølge Adobe skulle betyde, at kun sekvenser, som indeholder ændringer, bliver renderet. Dertil kommer, at AfterEffects deler samme forbedringer med hensyn til grafikydelse som Premiere Pro.

    

Der er massevis af yderligere forbedringer i forhold til Adobe Creative Suite 6, men dem vender vi tilbage til efter sommerferien.


Leje ikke eje
I stedet for at brugeren ejer brugsretten til programmerne, er Adobe overgået til en lejemodel med Creative Cloud. Der er mulighed for at prøve programmerne i 30 dage via download. Creative Cloud kan ikke fås på DVD, så alle programmer skal downloades. Beslutter man sig efter de tredive dage til at fortsætte med at bruge programmerne i Creative Cloud, indgår man et medlemskab. Det betyder helt konkret, at man kan bruge programmerne og tilknyttede services i Creative Cloud så lang tid, som der er betalt medlemsskab for.

    

Aftalen er bundet op på et Adobe-ID, så den er ikke bundet til en bestemt computer. Ifølge Adobes licensregler kan brugeren anvende programmerne på den installerede computer og en anden computer, hvis programmerne ikke anvendes samtidigt på begge computere. Adobe har en blid udgave af Software As A

Service (SaaS), sådan at programmerne er installeret på ens computer og kører helt uden internetforbindelse. Den installerede Adobe-software checker med Adobes licensserver en gang om måneden, om medlemsforholdet er OK. Er aftalen udløbet, stopper programmet med at virke, men forbliver på ens harddisk. Det gør alle ens filer også.

    

Ønsker man ikke denne type licensaftale er det endnu muligt at købe Creative Suite 6. Denne vil ikke blive opdateret med nye funktioner, men kun med rettelser i det omfang, det er nødvendigt.


Tre typer af lejeaftaler
Der er forskellige typer af medlemsaftaler. Dels individuelle, team og firmaaftaler. Dels enkelte programmer eller alle programmer i Creative Cloud. Forskellen på en individuel aftale og en teamaftale er ejerskabet.

    

Den individuelle aftale er knyttet til en persons Adobe-ID, mens teamaftalen er knyttet til en teamadministrators

Adobe-ID. Administratoren kan melde individuelle personer ind og ud af teamet, samt administrere team-funktionerne, herunder online lagringsplads på Adobes servere.

    

En individuel aftale har 20 gigabyteonline lagerplads, mens en team-aftale har 100 gigabyte lagerplads per medlem. Når et teamprojekt går i gang melder teamadministratoren deltagerne ind i teamet. De får så mulighed for at bruge Adobe-softwaren i den tid, det er nødvendigt. Har de ikke de nødvendige programmer, henter de dem bare fra Adobe og installerer programmerne på deres computer.

    

Dannede mediefiler lægges på det fælles online lagringsareal, sådan at hele teamet har adgang til filerne. Der er indbygget versionsstyring af mediefiler i teamaftalen, sådan at man er sikker på, at alle i teamet arbejder på de sidste nye versioner. Alle programmer i Creative Cloud kan naturligvis åbne og gemme filer, der ligger online på en Adobe Creative Cloud lagringsplads.

    

En teamaftale kan for eksempel bruges af en virksomhed, som har freelancere tilknyttet. Når et projekt starter melder man simpelthen freelancerne ind i teamet. Siden de alle vil køre på samme Adobe-software er der ingen problemer med filer fra gamle versioner. Da alle filer lagres online slipper man for at sende filer frem og tilbage med email.


Også services med i Creative Cloud
Ud over mulighederne for online lagring er der også flere online services med i Creative Cloud. Det er for eksempel Adobe Story Creative Cloud Plus, der er et online screenwriting og planlægningstool. Der er også services som Adobe Behance, hvilket er en blanding af social medie og showcase for kreative. Adobe planlægger løbende at annoncere flere online services.

    

Nogle af dem vil være rent browserbaserede, mens andre vil blive en kombination af traditionel software og tilknyttede online services. Adobe siger, at Creative Cloud vil give mulighed for meget hurtige opdateringer som i noget tilfælde kan tælles i uger.

    

Priser for Creative Cloud

Individuelle brugere:
Fuld pakke:
455,10 kr. per måned ved årsabonnement. 688,80 kr. per måned ved månedsabonnement.

Enkelt Adobe applikation:
183,27 Kr. per måned ved månedsabonnement

Alle betalte abonnementer indeholder 20 GB online lagerplads og adgang til online services.

Team:
Fuld pakke:
639,60 kr. per måned for en bruger.

Alle teamaftaler indeholder 100 GB online lagerplads og adgang til online services.

Der er også specielle opgraderingspriser for brugere med Creative Suite.

Se mere på adobe.dk - Alle priser er med moms.

 

 

Myter om Creative Cloud og Adobes officielle svar:

# 1 ”Jeg vil ikke køre mine programmer i en Browser!”
Creative Cloud-programmerne afvikles fra ens harddisk – de kører ikke i en browser.

# 2 ”Jeg ønsker ikke at være online bare for at kunne køre Photoshop”
Det er ikke nødvendigt med en internet forbindelse for at kunne køre programmerne i Creative Cloud. Programmerne er installeret på harddisken og afvikles fra denne – også selv om man er offline.
For at checke ens medlemskab på Creative Cloud skal ens computer være online med Adobes servere en gang om måneden. Installation af programmerne sker også online. Medlemmer med årsmedlemskab har ekstra 99 dage, hvor programmerne kan bruges uden online adgang.
 
# 3 ”Jeg kan ikke dele filer med kunder eller kolleger med mindre de er Creative Cloud-medlemmer.”
Et Creative Cloud-medlemskab har 20 gigabyte online lagringsplads. Du kan anvende denne lagringsplads til at dele filer. Det kan ske ved at sende en epost med et link til dine kolleger eller kunder, og de vil kunne se filen i en browser – også selv om ikke har Creative Cloud medlemskab eller Adobe-applikationer installeret. Der kræves ingen medlemslab eller registreringer for dette.
 
# 4 ”Hvis jeg vælger at forlade Creative Cloud kan jeg ikke længere bruge mine filer”.
De filer som du opretter, er dine filer. Lægger du dem på din harddisk kan du fortsat tilgå dem og åbne dem i alle programmer, der kan forstå filformaet. Det gælder også for ikke-Adobeprogrammer. Ligger dine filer online på Adobes online lagerplads, har du 90 dage til at hente dem, efter dit medlemskab ophører.
 
5. ”Med Creative Cloud er jeg tvunget til at opgradere til de nyeste versioner”
Du er aldrig tvunget til at opgradere. Det er en mulighed, som du får med Creative Cloud, som du kan vælge af gøre brug af helt som du ønsker.

 

 

Af: JOS Svendsen


ProAV Digital

ProAV5 21 www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Test af BGH1 
  • ProAV Awards
  • Headsets fra DPA
  • RGB-lys
  • Podcast

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her