Marius computer

Af Jens Walther, 24. marts 2017

Computere med tophastighed

Marius Computers er et lille firma, som siden 1992 har leveret ydelsesstærke com-putere til audio- og videoredigering. Firmaet har dog længe været ret hemmeligt og kun kendt af de få i branchen. Men med sine nye version 2 maskiner er der lagt op til en større udbredelse. Marius Computers udstillede bl.a. på MonitorExpo og har også lavet en aftale med Stjernholm & Co om forhandling af disse computere i fremtiden. Computerne er konstrueret til at kunne klare den store og konstante belastning, som avanceret audio- og især videoredigering kræver.

Monitor er kørt ud til det yderste af Sjælland, nærmere bestemt Klint ved Sjællands Odde, hvor Marius Computers har sit kombinerede kontor og udviklingsværksted i 1. række til Kattegat. Med havudsigt lige bag skærmen udvikles nogle af de hurtigste computere, og her står flere modeller, nogle færdigsamlede og nogle uden yderskal. Computerne har en potent fremtoning. Den store model er kubisk, 38 cm på hver led, og kabinettet er perforeret med næsten 6900 huller på de synlige sider. På fronten er der én USB port, mens der sidder 14 af slagsen (væsentligt USB 3) på bagpanelet, hvor der også er Thunderbolt 3, ethernet og tilslutning af lyd med professionelle specs (24bit/192KHz). Den mindre Mini computer har samme udseende, men er blot ca. 19 cm på de kubiske sider. Her er tilslutningspanelet også mindre og mere simpelt og indeholder ikke Thunderbolt 3.

Køling er den vigtigste faktor

Marius Victor Bach har brugt de seneste 10 år på at eksperimentere med køling og været igennem alle gængse løsninger. Men på de nye computere er det endt med den simpleste af alle løsninger, men samtidig også mest effektive - masser af luft, stål og kobber.

Grunden til, at kabinetterne har den specielle udformning, er bl.a. ud fra hensyn til køling. Der er simpelthen 64 liter luft i maskinen, og adgangen til den omliggende luft er let og ubesværet på grund af de mange huller i kabinettet. Det giver langt bedre ydelse og stabilitet, men også længere levetid for computeren. Mange moderne computere har til sammenligning kun 1-5 liter luft i kabinettet og bliver derved kølet for dårligt.

Den meget luft i og omkring maskinen betyder også, at de blæsere, der er i Marius Computeren kan køre med meget lav hastighed. De betyder, at man ikke kan høre, at maskinen kører. Det har stor betydning, især i video og audio miljøer, hvor denne computer væsentligt vil blive brugt. Samtidig reduceres mængden af støv, fordi luften ikke skal presses gennem kabinettet.

Men en computer kommer ikke til at give topydelse, bare fordi kølesystemet er optimalt.

Marius fortæller om nogle af de ting, som bliver modificeret på computeren: ”Motherboardet i maskinen er modificeret, og der er lavet omfattende forbedringer af den BIOS, som styrer maskinen. Stort set alle komponenter på motherboardet er fra Intels bedste kategorier; chipsettet er et X99, og motherboardet kan tåle 1200 watt, selv om der ligger 8 printlag på bare 1,2 mm. Eksempelvis var der oprindelig ikke Thunderbolt 3 på dette motherboard. For at få denne feature er der indgået særaftale hos fabrikken. Chippen er således låst op, så den både kan køre USB 3.1 og Thunderbolt 3. Desuden er der 6 PCI pladser på motherboardet, hvoraf de 4 kan tage fuldlængde PCI kort. Her er det værd at huske, at selv om Thunderbolt og USB3 er hurtige forbindelser, så er PCI systemet 8 gange hurtigere end Thunderbolt 3.

Apple og mange andre producenter bruger en teknologi i deres CPU, som kaldes TurboBoost. Det betyder, at computeren i et kort tidsrum (typisk 30 til 90 sekunder) overclocker CPU’en, og derved får den til at yde noget mere. Det er fint til opgaver, hvor der skal foretages nogle korte beregninger, eksempelvis når man laver let fotoredigering. I en Marius Computer er denne mulighed slået fra, men maskinen er programmeret til, vha. BIOS styring, at køre fuld speed i al den tid, brugeren ønsker. Og det er især vigtigt til audio- og videoredigering, fordi her er det en uheldig ting, hvis maskinen lige pludselig kører en del langsommere. Pga. den gode køling i Marius computeren, så bliver CPU’en ikke overophedet, selv om den arbejder kraftigt. Jeg sørger for, at CPU´ens normale temperatur ligger omkring de 40-45 grader, for ved denne temperatur holder den næsten evigt og crasher aldrig.”

Når der arbejdes på en Marius Computer, så kan man altid regne med, at ydelsen på maskinen er konstant. For at spare på strømmen går maskinen ned i hastighed, når den ikke laver noget. Her går den ned til ca. 1/3 clockfrekvens og bruger kun 90W, hvilket svarer til lidt mere end en MacBook. Maskinen kører op til fuld speed i løbet af 1,2 millisekunder og kan gøre dette 800 gange hvert eneste sekund. Brugeren vil derfor aldrig kunne mærke skiftet i hastighed, men til gengæld bliver strømregningen lavere. Hvis det er en udbygget maskine med to store grafikkort, vil den bruge lige omkring 550W ved fuld speed. Dette er ca. 200W mindre end tilsvarende maskiner fra eksempelvis Apple eller Dell.”

Flere modeller

I øjeblikket laver Marius tre forskellige modeller. Den store, med 6 PCI pladser og op til en 48 kerners CPU. Den store model har en startpris på omkring 18.000 kroner og kan udbygges med 12 x SSD, 128GB RAM, CPU med næsten 5GHz og med op til 4 grafikkort. En udbygget maskine yder 80-400% bedre end den kraftigste MacPro. Derudover er der Mini, som er lavet efter de samme forskrifter og med samme udformning af kabinettet. Den er kun ¼ så stor, og maskinen leveres med plads til et halvlængde PCI kort, som dog er hurtigste type (PCIe V3/16 Lanes). Mini koster omkring 15.000 kr. og yder ca. 20% mere end tilsvarende MacPro.

Desuden planlægger Marius en mere skrabet Mini kontormaskine, som koster det halve, men stadig med fin ydelse og med fordelene omkring en næsten lydløs maskine. For alle Marius computere gælder det, at det er brugerne, som vælger, hvilket OS system, man vil køre på. Computerne kan køre med originale udgaver af OSX, Windows og Linux.

Marius har ingen ambition om, at der pludselig skal leveres tusindvis af maskiner. Firmaet er gearet mod at lave hurtige computere i små serier til specialopgaver, men det betyder ikke, at der ikke er lavet dybe overvejelser omkring samling og produktion af disse computere.   

”Jeg er jo lidt af en økohippie, og jeg vil ikke have, at mine computere bliver lavet under umenneskelige forhold ved et samlebånd i Kina. Når de nu skal samles i Danmark, hvor lønnen er høj, og hvor folk kun arbejder 5 dage om ugen, så må der laves nogle overvejelser, når maskinen bliver tegnet. Overvejelser, der gør, at maskinen kan samles hurtigt, men uden at gå på kompromis med kvalitet. Det har betydet, at computerne har været længe på tegnebrættet, netop fordi der skulle overvejes detaljer omkring hver eneste lille enhed i computeren. Eksempelvis at den lille maskine består af bare en indvendig ramme, som alt skrues ned i, inden den monteres i det ydre kabinet. Jeg har kunnet samle 38 kabinetter til Mini maskiner på én dag, så det viser, at det kan betale sig at gøre overvejelser omkring disse ting. Og hvis og når der kommer en stor ordre ind på mange af de store maskiner, så kan produktionen skaleres, fordi produktionen er gennemtænkt og enkel.”

Selv om Marius ikke drømmer om containere med computere, som bliver shippet ud af Klint Havn lige ved siden af firmaet, så er han spændt på, hvordan den nye version 2 computer bliver modtaget. Computerne blev eksponeret på flere stande på MonitorExpo i november, således både på egen stand og hos Stjernholm & Co., som også nu er blevet officiel distributør af Marius computerne.

Artiklen er fra Monitor Pro Februar 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her