090120 AVcenter VEST Blixens 097

Af Jens Walther, 7. februar 2020

Blixens - et hus i Brabrand

På Karen Blixens Boulevard, nabo til Gjellerupparken og Bazar Vest, er et helt nyt, moderne kommunalt hus skudt i vejret og taget i brug i 2019. Blixens er navnet, og huset rummer Aarhus Kommune Teknik og Miljø og en del af Sociale Forhold og Beskæftigelsesforvaltningen. I huset findes også lokal politistation for Aarhus Vest, en cafe samt en restaurant. Desuden er stueetagen åben for borgerne, med lokaler og faciliteter, som kan bruges af iværksættere. 

Godt 1000 mennesker arbejder i huset, så det er et travlt sted. Derfor er der selvfølgelig også indrettet en stor mængde mødelokaler i forskellige størrelser, ligesom der er et auditorium i huset. Ingen mødelokaler og auditorier uden AV-faciliteter og teknik; hvordan det er projekteret og udført er agendaen for ProAV Magasinets besøg i det store hus på 23.000 kvm. På stedet møder vi Mads Bay, som har været ansvarlig for AV-projekteringen for kommunen, og Kurt Nicolaisen som tager sig af den daglige drift og booking af de mange mødelokaler. AV CENTER i Aarhus vandt udbuddet, og Henrik Mikkelsen fra AV CENTER har været projektansvarlig omkring hele den tekniske løsning.

Blixens er en stor, moderne og flot bygning, som netop har modtaget en pris som årets byggeri. Der er ikke sparet på tonet glas, stål og finurlige arkitektoniske detaljer som den runde glaselevator igennem alle etager, og den lodrette indvendige plantevæg, som også strækker sig i bygningens fulde højde. 

Installationen

AV CENTER vandt AV-installations udbuddet ret sent i byggeprojektet, så huset var faktisk taget i brug, da AV-udstyret blev hængt op og installeret. Det gav selvfølgelig nogle udfordringer, men personalet i bygningen var flinke til at samarbejde med og gøre plads til AV-installatørerne, så det gik glat for begge parter. 

Mads Bay og andre fra huset havde sammensat en gruppe, som med hjælp fra AV CENTER fik konkretiseret, hvad de forskellige rum skulle kunne AV teknisk. Henrik Mikkelsen fortæller: ”Det var en proces, hvor vi kom med nogle ideer, og hvor gruppen var nede hos os og se forskellige forslag til udstyr og ophængning. De har flyttet fra mange lokationer og op i det nye hus, og der var en del af deres tidligere udstyr, som kunne genbruges, og det har vi selvfølgelig gjort. Så opgaven har også været at demontere udstyr fra andre adresser og installere det i Blixens.”

 

Du kan læse ProAV Magasinet Februar 2020 lige her

 

Mødelokaler 

I de større mødefaciliteter i Blixens er der plads helt op til 50 personer. Der er kontrolpaneler fra NEETS i de mellemstore møderum, mens der er kontrolpaneler fra Crestron i Auditoriet og RoofTop. I de mindre møderum hænger der blot ledninger, men hvor skærme tændes automatisk, når en computer tilsluttes. Mødelokalerne er udstyret med skærme fra Sony i størrelse fra 43 til 75 tommer, alt efter størrelsen af rummet; desuden er der monteret højttalere fra Genelec.

 

090120 AVcenter VEST Blixens 023

Auditoriet

Auditoriet ligger i stueetagen i bygningen, og her kan der sidde 150 mennesker, og det bliver særligt brugt, når der skal holdes præsentationer, hvor en eller flere personer holder et oplæg for mange tilhørere. Mads Bay fortæller, at et auditorium har længe været på ønskelisten blandt Aarhus kommunalt ansatte, og nu har de endeligt fået et.

Auditoriet er indrettet som en biograf, hvor der er en slags ”scene” nederst. Auditoriet er på den visuelle side betjent med en stor lysstærk Sony 12.000 lumens laserprojektor, som projekterer billede på det store lærred fra Lissau. Højttalersystemet er JBL CBT-1000, et lille line array i deres AV-serie, med tilhørende Sennheiser trådløse mikrofoner. 

Henrik Mikkelsen fortæller: ”Det specielle i Auditoriet er, at det er forbundet via AV over IP med RoofTop lokalerne. Her er der brugt Crestron NVX system, og det betyder, at billede fra skærmen og lyden bliver distribueret via fiber op til den øverste etage.”

Denne AV over IP teknik betyder, at ikke kun publikum i auditoriet kan se og lytte med, når der er præsentationer. Billede og lyd kan også sendes op i RoofTop lokalerne, ligesom det også kan sendes den modsatte vej, hvis der er behov for det. 

RoofTop

RoofTop er et fantastisk rum, hvor baren ligger for enden, og hvor lokalerne ligger som et U rundt om baren. Ydervæggen i lokalerne er vinduer med den flotteste udsigt ud over Aarhus by, og de store mødelokaler har flytbare vægge, så de kan deles i flere afdelinger eller være et stort 360 graders mødelokale. Her er AV-installationen lagt op i fire zoner med forskellige preset alt efter behov, og de fire zoner kan lægges sammen, når Rooftop bruges til fester og lignende. Restaurant Europa i Blixens har mulighed for at leje Rooftop til private arrangementer, og det er der taget hensyn til i AV-installationen. RoofTop kan, som de eneste mødelokaler i Blixens, ikke bookes af medarbejderne; her administrerer Kurt Nicolaisen booking af rummene.

I hver zone i RoofTop sidder der et Crestron betjeningspanel, som styrer lyd og billede. Når der er brug for billedeprojektion, så vælges et preset, og en lysstærk laserprojektor fra Panasonic, som lige passer i størrelsen på et 60x60 loft element, bliver hejst ned sammen med et Lissau lærred. Udfordringen i disse lokaler er det store lysindfald, så derfor er der valgt en kompakt projektor med 8000 lumens, selv om afstand til lærredet ikke er så stort.

Mads Bay fortæller omkring samarbejdet med AV CENTER: ”Det har været en rar og konstruktiv oplevelse. Vi var jo flyttet ind, da AV-installationen blev udført, men de har arbejdet selvstændigt og taget de hensyn, som de kunne til medarbejderne undervejs.”

Kurt supplerer: ”AV-udstyret er meget brugervenligt. Touchskærmene, som sidder i RoofTop og Auditoriet, finder folk faktisk ud af selv, så det giver meget få betjeningsproblemer. Det virker bare!!”

 

Du kan læse ProAV Magasinet Februar 2020 lige her

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Februar 2020

ProAV Digital

ProAV2 Forside NET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Videoredaktion
  • AVID Carbon
  • Mikrofon til tasken
  • Midas Heritage
  • Morten Raarup
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her