BMD Resolve16

Af JOS Svendsen, 17. april 2020

Blackmagic Resolve 16.1 – fokus på hurtigere redigering

At kunne producere hurtigere er en dyd i vores travle verden. Og Blackmagic Design Resolve 16 er et bud på at kunne redigere nemmere og kvikkere. Vi ser på, om det er lykkedes for Blackmagic at slå fartrekoder med deres nyeste software – og hvad konkurrenterne gør.

I dag er det super nemt at producere indhold. Der er mobiltelefoner, GoPro’s, DSLR-kameraer og videokameraer, som gør, at man ofte ender med alt for store mængder af optagelser i alle mulige formater, som man lynhurtigt skal få styr på. 

Derfor er der en tendens i øjeblikket, hvor fabrikanterne fokuserer på at gøre deres videoredigeringsprogrammer smartere og hurtigere til at redigere. Det er selve redigeringsprocessen, der er i centrum. Og første skridt her er at få et overblik over ens optagelser. 

Tilbage til bånd

Blackmagics nye tiltag er muligheden for at kunne se valgte råoptagelser som en samlet video, så man kan gennemse dem som et samlet hele. Man behøver derfor ikke først at klikke på det ene klip, så det næste osv. osv. for at gennemse ens optagelser. 

 

Læs ProAV Magasinet Oktober 2019 lige her!

 

Blackmagic angiver, at de har tilføjet denne facilitet, fordi det var så nemt med tape i gamle dage. Til det kan vi kun sige, at det var et helvede at spole rundt på bånd, så hvor Blackmagic har den idé fra vides ikke. 

Men Blackmagics måde virker nu fint til at vælge mellem forskellige takes af samme scene. En lidt smartere egenskab er muligheden for at gennemse en stribe klip, hvor Resolve kan vise klippene med variabel hastighed, så lange klip afspilles hurtigere end korte klip. Det er en OK metode til at gennemse større mængder klip. Vi kunne dog ønske os, at Blackmagic havde gjort det nemmere at markere klip som gode eller afviste.

Begrænset brug af kunstig intelligens 

Blackmagic har også tilføjet kunstig intelligens til sin software. I Resolve betyder det, at man bruger ressourcerne i grafikkortet til forskellige funktioner. En af dem er ansigtsgenkendelse. I denne version af Resolve er funktionen dog ret begrænset. Der kan kun detekteres et ansigt i en videosekvens. Det reducerer naturligvis søgetiden i videofilerne, men man kan ikke selv vælge hvilket ansigt, og det er ikke muligt at rette søgningen, så nytten er også begrænset. Denne og andre funktioner, som bruger computerens grafikkort, virker kun i den betalbare udgave af Resolve.

Resolve16 719

God videoredigering i Resolve

Videoredigeringsdelen af Resolve har fået endnu flere funktioner og er nu fuldt på højde med Adobe Premiere. Men Blackmagic har gjort noget genialt, og det er vitterligt genialt. De forskellige funktioner i Resolve er tilgængelige via faneblade. Der er nu kommet et “Cut”-faneblad som alternativ til “Edit”-fanebladet. 

Det nye ”Cut”-faneblad har to tidslinjer. Den øverste viser hele ens produktion som et overblik. Der er en tidsmarkør (“playhead”), som flyttes som normalt. Nedenunder er der en tidslinje, som viser et udsnit af hele tidslinjen. Her sidder tidsmarkøren fast, så det er tidslinjen, som bevæger sig. Det tager lige et par minutter at vænne sig til det, men det er supersmart, når man har fanget konceptet. 

Man kan redigere med begge tidslinjer, så der er ingen zoom ind og ud på tidslinjen. Man har både overblik og detaljer på én gang. Det er supersmart. Dertil er Resolve blevet smartere med at finde start og slut på klip, så det er nemmere at lægge overgange på. Og der dukker et ekstra panel op, som viser ens klip/overtoning, når man klikker på en overgang, så det er nemt at justere den. Det er godt (gen)tænkt af Blackmagic. 

 

Læs ProAV Magasinet Oktober 2019 lige her!

 

Konklusion 

Blackmagic har gjort et rigtig godt arbejde ved at gøre redigering lettere. Når man har prøvet at klippe via “Cut”-funktionen, er det simpelthen svært at gå tilbage til den normale redigeringsmetode. 

Resten af Resolve - Farvestyringen og lydredigeringen er noget af det bedste på markedet. Har man ikke allerede prøvet Blackmagic Resolve er der al mulig grund til at gøre det nu.

 

Artiklen er fra ProAV Magasinet - Oktober 2019

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her