18. juni 2013

Biograf med revolutionerende lyd

Biografen Apollon i Struer forbindes med banebrydende biografteknologi og er i Nordvestjylland kendt som ”Danmarks bedste biograf” ifølge THX. Ud over tre THX-sale med Dolby Digital Surround 7.1 FX er der i den ene af salene nu også installeret det revolutionerende Dolby® Atmos™-system sammen med JBL-højttalere og Crowns nye DCI-forstærkere. Dermed er Apollon den første biograf i landet, der har den dedikerede CP850 Dolby® Atmos™ Cinema Processor. 

Dolby® Atmos™, der omtales som den mest markante udvikling indenfor lydteknologi siden fremkomsten af Surround Sound, giver biografgængeren et langt mere naturligt og realistisk lydbillede.

    

Apollons direktør Jørn Lundme udtaler: ”det er jo altid lidt af en risiko, man tager ved at være ”first mover” på et sådant system, men tilbagemeldingerne på lyden har indtil nu været som håbet.

    

Bl.a. var Netværk for Dansk Lydteknologi og Bang & Olufsen inviteret til indvielsen af anlægget, hvor Dolby’s folk fra London fremviste og fortalte om baggrunden og tanken bag Atmos™. De trænede ører fik så at sige en ”rundvisning” og en overbevisende demonstration af, hvad systemet kan præstere - og de var meget imponerede! Så kan vi jo kun håbe på, at det slår ligeså godt igennem hos den almindelige biografgænger”.


En erfaren samarbejdspartner
AKD (AVC Kino Digital), som er et datterselskab af AVC (Audio-Visuelt Centrum), er specialiseret i biografinstallationer og har en veldokumenteret referenceliste med løsninger af høj kvalitet og support til biografer over hele Danmark, hvorfor de blev udvalgt til at udføre projektet.

    

Jørn Lundme udtaler: ”Arbejdsprocessen omkring projektet og samarbejdet med AVC er forløbet fint. Der har været de forventede ”udfordringer”, som sådan et stort projekt nu engang giver – et virvar af højttalere og kabler, men der har hersket en rolig, professionel og jævnt fremadskridende arbejdsgang, og udfordringerne er løst - det har været en fornøjelse!”.

    

Christian Dannevang fra AKD henvendte sig til LydRommet Danmark, som er Harmans danske distributør af professionelle produkter. LydRommet blev involveret i tilbudsfasen og i samarbejde med AKD kunne en løsning fremvises, som overholdt Dolbys originale specifikationer for Atmos sale. De stod i vid udstrækning også for SPL-beregninger for den 182-sæders store sal. I et samarbejde mellem AKD og Dolbys tekniske personale i London blev specifikationerne for optimal lyd i salens referencepunkter opnået for alle 48 kanaler i systemet.

    

AKD leverede alle JBL-og Crown-komponenter til projektet. Leverancen omhandler fronthøjttalerne, der udgøres af tre JBL 3732 Screen arrays, der hver især er opsat i tri-amp konfiguration til Crown DSi-forstærkere. Endvidere understøttes lydbilledet i front af to JBL 4642A subwoofers, der er tilsluttet en Crown DSi6000 biografforstærker. Surround-højttalerne be-står af 42 stk. JBL 8350, alle med særlige monteringsløsninger for fastgørelse i loft. Alle surround-kanalerne er drevet af de nye Crown DCi8|300, DCi4|300 og DCi4|600 forstærkere og to stk. JBL 4645C Surround subwoofer bagest i salen understøtter

lydbilledet yderligere.

Revolutionerende lyd!
Flemming Bjerke fra LydRommet siger om DCI-forstærkerne og den revolutionerende DriveCore teknologi: ”at multikanalsforstærkerne leverer 300W eller 600W per kanal og kun fylder to højdeenheder, hvilket muliggør et yderst kompakt rack med et imponerende antal kanaler og kraft.”

    

Han fastslår endvidere, at ”specifikationerne for Dolby® Atmos™ kræver 105dB SPL peak ved salens referencepunkter, ogudfordringen for dette nye system er headroom. Lydtrykket fra hver enkelt højttaler er meget imponerende, og hverken Dolby eller vi ønsker jo at høre systemet overstyre. DCI er en forstærker af så høj kvalitet, at den er et perfekt match til Dolby® Atmos™ biografinstallationer - og desuden er de sexede at se på!”.

    

Endvidere udtaler Flemming Bjerke: ”Det har været utroligt spændende at se dette projekt udvikle sig og at arbejde tæt sammen med biografeksperter fra AKD/AVC og Dolby med at opfylde de specifikationer, der kræves for en Atmos-installation - den første af sin art for vores vedkommende. At lytte til det endelige resultat er en ren fornøjelse - Atmos-teknologien og konceptet bringer biograf-oplevelsen op på et meget højere niveau”.

    

Om ibrugtagningen af systemet udtaler Jørn Lundme afslutningsvis: ”Vores tekniker har lagt en del timer i at lære systemet at kende, men det er jo i sidste ende til egen vinding, og udviklingen inden for lyd fra mono til Atmos™ er jo imponerende! – og mon ikke også den næste Cannes-vinder har Atmos™-lyd?”

ProAV Digital

Forside teaser 5 20 NET2

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Live Streaming
  • Peter Albrechtsen
  • Canon 1DX
  • The Cube
  • NowTek

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her