2. marts 2015

Biograf for alle

Monitor var sammen med en række journalister fra andre lande indbudt til at deltage i Sennheisers demonstration af deres CinemaConnect system i den historiske biograf, Abaton-Kino, i Hamborg. Sennheiser håber på, at netop deres system, vil blive den nye standard.

 

Alle systemer har deres fordele og ulemper. Og det skal kunne håndtere mere end en håndfuld brugere på samme tid. Det skal være nemt og bekvemt for dem, der har brug for det, og det skal være problemfrit og økonomisk for biografejeren og filmdistributøren. Med mere end 2.300 ansatte og produktionsanlæg i Tyskland, Irland og USA, er Sennheiser sandsynligvis den største aktør på området ”Biograf for alle”. Det bliver derfor spændende at se, hvad de arbejder på.

    

Monitor er i Hamborg for at deltage i Sennheisers demonstration af det nye system, CinemaConnect. Monitor og en række journalister fra andre lande bydes velkommen i den historiske biograf, Abaton-Kino. Der er meget historie her, og måske markerer dagens demonstration begyndelsen på en historisk udvikling i filmindustrien: at gøre film tilgængelige for personer med nedsat syn eller hørelse. Abaton er den første biograf, der installerer systemet. I første omgang til testformål, da produktet stadig var på de afsluttende trin af udviklingsfasen. CinemaConnect blev tilgængelig i efteråret 2014, og omfatter gratis apps til Apples iOS og Android.


Sennheiser begyndte tidligt
Næsten 32 procent af europæerne med nedsat hørelse deltager ikke i kulturelle arrangementer - i Tyskland er det omkring én ud af fem, ifølge en undersøgelse for Sennheiser, som blev gennemført i Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Spanien og Sverige. Alene i Tyskland er der tæt på 5,7 millioner mennesker med hørenedsættelse, og 47 procent af dem er under 60. Selv om inklusionen af mennesker med handicap har været et centralt socialt spørgsmål i mange år, svarede omkring 12 procent af de adspurgte, at de får for lidt hjælp, når de er i operaen, teateret eller i biografen. Der er formentlig ingen, der er i tvivl om, at der er brug for fremskridt på bioområdet.

    

Adm. direktør for Sennheiser, Daniel Sennheiser, indledte arrangementet i Hamburg med at forklare dette og benyttede

lejligheden til at nævne, at Sennheiser har en historie, der går langt tilbage, når det gælder hjælpemidler til hørehæmmede. Et diasbillede fra 50'erne kom til syne på Abatons biograflærred, der viste en dreng, der havde problemer med at høre, hvad lærerne sagde i skolen. Sennheiser fik nys om situationen og udviklede en bærbar beholder med en teknisk løsning, og gav det til drengen, som straks kunne optage lektionerne. Man vil nu fortsætte med denne tilgang sideløbende med den normale fremstilling af mikrofoner og hovedtelefoner.

 

Inklusion - mere end integration

Man hører tit ordet "integration" i medierne og ofte i forbindelse med, hvordan man får indvandrere til at fungere godt i samfundet. Sennheiser er gået et skridt videre og forklarer, at integration ikke er nok. Man skal inkluderes fuldt ud, men nu taler vi primært om folk med nedsat syn eller hørelse. Modsætningen er fremmedgørelse - når man ikke forstår eller kan være med i det, som andre gør. Segregation betyder, at man kan gøre det samme som de andre - men ikke på samme tid eller samme sted. Sennheiser mener ikke, at integration er det optimale. Man kan godt nok gøre de samme ting på samme tid, men ikke ligefrem på samme sted. Man henvises måske til stole, der har en teleslynge eller andre hjælpemidler, og man kan ikke frit vælge, hvor i rummet man vil sidde.

    

Derfor fokuseres der på inklusion, som betyder, at man kan gøre præcis det samme som de andre, på samme tid og i den stol, man vil! Markant bedre. Det er sandsynligvis ikke kun Sennheiser, der har denne idé og mål, men det var dem, der sagde det. Og det er sådan, det skal være. Man bør kunne sidde sammen med sine venner, hvor de vil - måske længst bagude eller foran, eller på rækken bagved eller foran skolens hottie, eller andre steder, hvor man foretrækker at sidde eller være, uden at være tvunget til at sidde på den særlige række for handicappede i hjørnet, hvor der er særligt udstyr. Hvor som helst er sagen.

    

Jörn Erkau, administrerende direktør for Sennheisers nye datterselskab, siger:  ”Vores mål med CinemaConnect er at gøre kulturarrangementer tilgængelige for alle. I de kommende år vil vi fortsætte med at drive udviklingen af innovative teknologier - og ikke kun på området for inklusion. Det er derfor, at CinemaConnect er et vigtigt skridt for os.”


Sådan virker det
Med CinemaConnect præsenterer Sennheiser en teknologi, der er enkel at bruge. Når man er i biografen kan en smartphone bruges til at logge på et bestemt WLAN-netværk, hvorigennem man kan få adgang til ekstra lydspor, for eksempel til hørehæmmede. Lyden streames til brugerens smartphone i realtid, så funktionen kan anvendes til at opleve filmen med hovedtelefoner.

    

CinemaConnect er således mere end en biografløsning; den hjælper brugerne med at finde biografer og film, der tilbyder denne streaming-løsning. App'en har også en pladssøgefunktion baseret på en stor database, som i øjeblikket er under udvikling af Sennheiser og vil være tilgængelig på www.culture-inclusive.com. Platformen indeholder også et nyt online-fællesskab med fokus på kultur og inklusion.

    

Alle, der var til stede i Abaton Kino fik mulighed for at opleve systemet i funktion. Tænd for din smartphone, installer CinemaConnect-app'en, opret forbindelse til wifi og vælg lydspor: Assistive Listening, Audio Description eller Translator. Brugervenligt og klokkeklart!


Dialog i mørket
Er der nogen af journalisterne i Hamborg, der stadig var i tvivl om, hvorvidt der er behov for hjælpemidler til synshandicappede? Sandsynligvis ikke, men om eftermiddagen blev der afholdt en workshop med titlen
”Dialogue in the Dark”. I et lokale i det gamle havnekvarter blev vi inviteret ind i et helt mørkt rum. Det var så mørkt, at man ikke kunne se noget overhovedet, selv efter øjnene havde vænnet sig til mørket. Journalisterne blev inddelt i mindre grupper, og ingen måtte have noget, der kunne lyse, såsom en mobiltelefon eller andet. En stemme kaldte alle til et bestemt sted i rummet, hvor vi fik til opgave at finde et bord og sætte os på en stol. Der blev kørt en vogn frem, som var læsset med dug, kaffekopper, underkopper, tallerkener, skeer, termokande og chokoladekage. Opgaven var at samarbejde om at dække bordet, sende kaffe og kage rundt og tage en kaffepause, mens vi var venlige, høflige og sociale. I kulsort mørke. Uden at spilde. Uden snyd med lommelygte eller andet.

    

Mange grin, en del frustrationer, kaffepletter, fedtede fingre og næsten en time senere vaklede vi igen ud i lyset. Pyha! Nu havde vi en lidt bedre forståelse af, hvordan det kan føles at være blind. Det er ikke så let. Er der behov for hjælpemidler til synshandicappede? Ja!


Interview med Daniel Sennheiser
Sverige er i spidsen for gennemførelsen af EU-direktivet om tilgængelig bio. Men hvordan er udviklingen i resten af Europa?
”Loven tvinger alle overalt til at agere nu. Men det er mere end det, "inklusion" er vigtigere og er blevet et centralt emne for medierne. Høre- og synshæmmede mennesker tier ikke længere stille og er blevet mere aktive. De rejser sig op og lader deres stemme blive hørt. Og med den nye teknologi med smartphones, kan de være med på en helt anden måde end før.”

Hvordan ser det ud med kommercielle interesser, er der modstand som skal overvindes fra dem?
”Vi skal samarbejde med biografejerne om at hjælpe dem med at indse, at dette er vigtigt og hvorfor. Det er ikke sådan, at det ikke tidligere har været muligt at gøre biograferne tilgængelige. Sagen er bare den, at det var meget sværere, og biografejerne kommunikerede ikke denne mulighed tilstrækkeligt til dem, der har dette behov. Med en app-baseret streaming-løsning, kan vi nu kommunikere direkte med slutbrugerne og faktisk skabe en større efterspørgsel. Så vi kan derfor få folk i biografen, hvilket giver flere indtægter til biografen, hvilket er noget de har brug for at indregne i de samlede omkostninger ved at eje systemet.”

Hvordan vil I udbrede mulighederne og funktionerne?
”Vi kommer blandt andet til at anvende blogs og vores app. I fremtiden kommer det til at være sådan, at du kan tage til en by, såsom Hamborg, og hvis du ønsker at gå ud om aftenen, så kigger du blot på app'en. App'en registrerer, hvor du er, og fortæller dig, om der er en biograf i nærheden, som er udstyret med CinemaConnect, eller om der er et teater eller andre kulturarrangementer, som man kan deltage i og som kan tilbyde dette system til syns- og hørehæmmede.”

Sennheiser har startet et datterselskab til dette projekt. Hvorfor startes det?
”Navnet på det nye selskab er Sennheiser Streaming Technologies GmbH. Det koncentrerer sig om dette område, adskilt fra resten af Sennheiser, som arbejder med mikrofoner og meget andet. Vi har forsket i høreteknologi i mere end 40 år med henblik på at udvikle intelligente produkter. Nye løsninger baseret på streaming er en vigtig, langsigtet investering i vores forretning, og det er derfor, vi har startet Sennheiser Streaming Technologies.”

Hvor klart er jeres system nu?
”Det er fuldt funktionelt, men vi er nødt til at designe en kasse til det, og den er ikke klar endnu. Kassen skal gøre det let at installere systemet. Men den er snart klar, ellers ville vi ikke invitere medierne til et smugkig.”

Et problem for nogle producenter af lignende systemer er begrænsningen på 20-25 pers. Selv Sennheiser. Hvordan vil I løse dette?
”Det er altid sådan i udviklingsfasen af et produkt. Det kan være sådan i begyndelsen, og derefter udvider man det til flere. Vores mål er, at alle i lokalet skal have adgang til systemet i alle biografer. Alle skal have mulighed for at bruge det. Alle stole skal være tilkoblede.”

ProAV Digital

Forside teaser 5 20 NET2

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Live Streaming
  • Peter Albrechtsen
  • Canon 1DX
  • The Cube
  • NowTek

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her