Palle Schultz

Af Carsten Legaard, 27. marts 2017

Backpack klar til video, stills og lys

Som X-fotograf for Fujifilm er den danske fotograf Palle Schultz med til at inspirere kameraproducenten til nye features og produkter. I den rolle har Palle blandt andet været med til at påvirke tilblivelsen af Fujifilms bud på systemkameraet med 4K video, X-T2.

En af de første herhjemme, som har haft Fujifilms nye systemkamera, X-T2, i hånden, er X-fotograf for Fujifilm Palle Schultz.

Monitor har fået lov at dykke ned i fotografens gearbag, og det kan næppe overraske nogen, at ONA backpacken overvejende er fyldt med gear fra Fujifilm.

At være X-fotograf for Fujifilm svarer til at være f. eks. Canon ambassadør. Det vil sige en professionel fotograf, som i sit virke anstrenger sig for at få det ypperste ud af producentens kameraer og tilbehør samtidig med at vedkommende tester og giver feedback på firmware og hardware.

Palle Schultz er herhjemme mest kendt som stillfotograf, men video er slet ikke ukendt land for ham.

“Jeg producerede masser af video i mine år i Århus’ musik- og entreprenør-miljø, både musikvideoer, interviews, instruktionsvideoer og præsentations-videoer,” fortæller den tidligere guitarist i Århus-bandet, Her Personal Pain.

“I takt med at Fujifilm er kommet seriøst ind i kampen om at udvikle prisstærke systemkameraer til både still- og videofotografen, er jeg begyndt at producere video igen.”

Lige nu arbejder Palle Schultz på en serie dokumentarfilm med arbejdstitlen, #Skills.

Teknik-nørd

“Jeg er selv lidt af en tekniknørd og er dybt fascineret af mennesker, som kan noget særligt med deres hænder, hvad enten det er træskæreren, skibsbyggeren eller motorcykelentusiasten,” fortæller Palle.

Som X-fotograf er han også rundt i landet og holde demoer og foredrag, og i efteråret 2016 holdt han en række foredrag om netop X-T2 til videobrug.

“I den forbindelse har jeg og Fujifilm fået uvurderlig hjælp af Focus Nordic, Tura Scandinavia og Goecker,” fortæller Palle.

Senest har han produceret en videofilm for Fujifilm, som handler om et endnu ikke lanceret produkt og derfor er strengt hemmelig.

Under forberedelserne til efterårets foredrag lavede Palle Schultz også et par rig-videoer til sin egen Youtube-kanal, der i parentes bemærket har både flere titler og flere abonnenter end Fujifilm Nordics Youtube-kanal.

Video-grej

“At optage video med et systemkamera eller spejlrefleks rummer det grundlæggende problem, at kameraet ikke er bygget til at optage i bevægelse og heller ikke til at producere god lyd. Begge dele skal du mestre, hvis du vil lave professionelle produktioner, og derfor må udstyrspakken nødvendigvis omfatte en rig og et udvalg af gode mikrofoner,” siger Palle Schultz.

Hans egen udstyrspakke tæller forskellige mikrofoner på rig, blandt andet en Sennheiser MKE440 shotgun og en AVX clipsmikrofon.

Rig’en er bygget op af dele fra Genustech, som ofte bliver placeret på en bundsolid carbon tripod fra Sirui med deres BCH-10 Broadcast videohoved.

Livshistorie

Palle Schultz er som fotograf selvlært og er produktet af en snørklet karrierevej. Han har været professionel rockmusiker og har sideløbende arbejdet som produktudvikler af musikudstyr, guitarpedaler og udstyr til racing. Fotointeressen har han haft med sig fra barndomshjemmet, men i mange år var det bare noget, han gjorde ’ved siden af’.

”Jeg tog mange billeder i firserne med et Nikkormat 35mm filmkamera. Jeg fotograferede bl.a. til vores Tae-Kwon-Do blad, som jeg stod for en overgang. Inden jeg flyttede til København, fik jeg et job, hvor jeg skulle skyde billeder på Skanderborg-festivalen. Da købte jeg mit første Fujifiilm-kamera. Det var på det tidspunkt, hvor Fujifilm valgte at gå i en ny retning med X100, der nærmest er en Leica look-alike, bare med fast objektiv. Jeg vidste, at de lavede objektiver for Hasselblad, så jeg var forholdsvis tryg ved det valg. Det viste sig da også lynhurtigt, at billedkvaliteten var helt i særklasse. Jeg har beholdt mit X100 af nostalgiske årsager, og det er stadig i brug, fordi billedkvaliteten er fænomenal.”

Det taktile værktøj

”Der findes to kameraer i den digitale æra, hvor du kan kigge ned på et slukket kamera og se med det samme, hvad dine indstillinger er - ISO, lukketid, blændetal. Hvis jeg kører med et manuelt objektiv, kan jeg ydermere se, hvor langt jeg
fokuserer ud.”

Palle Schultz er ikke meget for nutidens menu-drevne DSLR-kameraer: ”Det, synes jeg, er en omvej. Med X-Pro vælger jeg manuelt. Lige så snart jeg drejer på blænden, er jeg i blændeprioritet. Det er meget mekanisk og meget taktilt. Der er selvfølgelig også en masse menuer i kameraet, men jeg bruger dem kun sjældent, når jeg skyder.”

”Det er engagerende at have de mekaniske valg. Det er som racerkøreren, der gerne vil have manuelle gear. Hvis du har automatik, som konstant vil tage beslutninger for dig, så er du på pas-sagersædet, og jeg vil altså gerne være bag rattet.”

X-fotograf

Du er X-fotograf for Fujifilm. Hvad indebærer det?

”At jeg får nogle ting at vide, jeg ikke må fortælle videre, og at jeg repræsenterer Fujifilm. Men der er ingen krav om, at vi kun skal bruge Fuji-udstyr. Jeg bruger masser af andre objektiver på mine Fuji-kameraer; bl.a. Voigtländer og Canon.”

”Da Fujifilm lavede den første X-Pro 1, var noget af det første tilbehør en adapter til Leica-objektiver. Det siger noget om, at de ikke er så protektionistiske.”

X-fotograferne kommunikerer desuden direkte med producenten om ønsker til kameraer og firmware.

”Fujifilm er gode til at langtidssikre deres kameraer ved løbende at opdatere firmwaren, og jeg har haft kameraer, som er flere år gamle, men som blev væsentligt forbedret af de seneste opdateringer. De arbejder virkeligt hårdt på at gøre kameraerne bedre. De er fokuserede på kvalitet. Det giver en vis tryghed.”

Hvordan finder du opgaver?

Fra frivillig til betalte jobs

”Rigtig meget er henvendelser på Facebook og Instagram eller anbefalinger fra andre X-fotografer. Jeg arbejder en del frivilligt for folk, der ikke har meget at rutte med, hvor jeg for eksempel følger nogle unge MMA-kæmpere (Mixed Martial Arts). På et tidspunkt skal billederne bruges i en avis eller et magasin, og så kommer der også lidt penge ind. Så det er en ting jeg gerne vil fortsætte med. Jeg kan også godt lide at fotografere dansere og kunstnere. Senere er der begyndt at falde betalte opgaver af i det samme miljø.

”Der er mange fotografer, og rigtig mange opgaver som bliver underbudt. Heldigvis er jeg en af dem, der kan tjene penge på at fotografere. Jeg er ikke specialist inden for et helt snævert felt. Det kan jeg ikke leve af. Jeg laver det, jeg kalder en kludetæppe-indkomst, hvor jeg tjener en del på stillfoto, en anden på videoproduktion og en tredje på undervisning og foredrag.”

Det kreative brændstof

”Jeg er heldigvis meget teknisk anlagt, fordi jeg har arbejdet med produktudvikling. Jeg behøver ikke prøve mig frem. Jeg ved præcis, hvad jeg skal gøre for at opnå det rigtige resultat.”

Palle Schultz fortæller, at han ofte ender med ikke at være tilfreds med udført arbejde, selvom kunden er det.

”Det er brændstoffet, der driver mig fremad. Hvis man tager sit virke så alvorligt, at man kan komme i krise af det, så er det tegn på, at man er passioneret. I den situation skal man ikke hoppe ud af vinduet. Man skal fejre det. Og bruge det til at blive endnu bedre.”

”Jeg har øvet mig i at blive bedre hver eneste dag de sidste seks år, og der er Youtube en gave. Jeg har også brugt timer sammen med kolleger og pumpet dem for oplysninger, og de har været overraskende åbne. Men Youtube er der jo hele tiden, og der findes ikke det fototekniske problem, som du ikke kan få forklaret forfra og bagfra og lidt til,” siger fotografen, der ser video, historiefortælling, journalistik og Youtube som en del af sin overlevelsesstrategi for de kommende år.

Udstyr

Lys

Til portrætter bruger Palle Schultz bl.a. en lille 40x40 Lastolite til en speedlight flash - til både fill-light og eksklusivt portrætlys.

Til bandbilleder lidt fill-light (udendørs) eller en kæmpe paraply og et par ekstra flash-lamper til et vidvinkel foto. Nogle gange klarer Palle Schultz sig med ambient lys plus reflektor.

- Mit flash-udstyr er ikke særligt prangende, det er et ret billigt sæt Elinchrom, men det har gjort hvad det skulle. Jeg har ikke haft behov for at brænde solen ud. Det, som er væsentligt for mig, er at have de rigtige glas med. Jeg ved præcis hvilke glas jeg skal bruge til hvad. Hvis det er gadefotografi, kan jeg bedst lide de helt små objektiver og tit de manuelle.

Jeg pakker min taske efter hvad opgaven er, og det er netop meget forskelligt, fordi jeg ikke har valgt at begrænse mig til ét specifikt felt indenfor fotografi. Jeg leder dog efter lamper med hurtigere udladning, så jeg ikke er så afhængig af lukketiden og tester lidt Bowens i øjeblikket.

Til videolys har jeg lånt mig frem. Til en promotion video for Ida Nielsen (tidligere bassist for Prince) lånte jeg et Aputure LED-panel, som jeg brugte til at hæve det generelle lysniveau i rummet. Jeg kan bedst lide at bruge naturligt eller eksisterende lys og at placere folk i scenen, så det giver et godt resultat. Der sker enormt meget indenfor kontinuerlige lyskilder, så jeg venter lidt og låner eller lejer, til de formål jeg skal bruge det til, når ekstra lys er nødvendigt.

Kamera

Jeg bruger i dag mit X-Pro2 til alt, men indimellem tager jeg et Minolta CLE (analogt filmkamera) med mig, hvis jeg trænger til at ryste posen.

Til video og produktfoto bruger jeg primært Fujifilm X-T2 og af og til mere end ét. Jeg har intet at udsætte på videokvaliteten i X-T2, det er virkelig et step up.

Objektiver

Til gaden eller fritid bruger jeg ofte manuelle objektiver: Særligt Voigtländer. 15mm F/4,5 til storbyer, 21mm F/4,0 Color Skopar til landskab, og et 50mm F/1,5 Nokton til portrætter. Indimellem snupper jeg et gammelt Canon: 50mm F/1.4 M39 fra ca. 1967, hvis coating fungerer godt med Fuji’s filmsimuleringer. Fuji har dog lige lanceret en række små F/2 objektiver, som har gjort de manuelle glas rangen stridig.

På min tur til New York brugte jeg med stor fornøjelse et manuelt 12mm Rokinon F/2 objektiv.

På en opgave, hvor billedkvaliteten skal være helt i top, pakker jeg tasken med Fujinon objektiver.

Til landskaber og langtidseksponeringer er 14mm F/2.8 fabelagtig, rig på farver og superskarp fra kant til kant. Jeg havde stor fornøjelse af det objektiv ved Islands episke sletter og vandfald

Til reportage, produktfotografi og landskab er 16-55mm F/2.8, 50-140mm F/2.8 OIS det sikre valg. De kan føles lidt sterile hvis man er er mest til primes, men man får et sikkert resultat med hjem.

Til sportskampe bruger jeg ofte 35mm F/1.4 for at få buret til at forsvinde. Jeg fokuserer ofte manuelt, for at undgå at buret distraherer fokus så jeg ikke misser et godt skud. F/2.8 på 16-55 er lige på kanten og man ser lidt mere bur med den mindre blændeåbning. Så den har jeg ofte siddende på et kamera 2, så jeg kan få skuddene i buret ved håndsoprækningen.

Som allround objektiv er det nye 35mm F/2 en stor overraskelse. Et blændende godt objektiv med autofokus og på størrelse med et Leica objektiv.

Til portræt, som er en af mine helt store passioner, er 56mm F/1.2APD mit absolutte favoritobjektiv.

Til video bruger jeg Fujifilms eget 16-55mm F/2.8 eller 23mm F/2, men eksperimenterer i øjeblikket med SamYangs små Cine Objektiver. Deres XEEN virker lidt overkill, på det lille kamera, men deres lille serie er virkelig bang for the buck. De er lysstærke og ingenlunde perfekte, hvilket er det jeg godt kan lide ved dem.

Artiklen er fra Monitor Pro Februar 2017

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her