Blox

Af Michael Fahlgren, 10. september 2018

AV-udstyr i særklasse på BLOX

Københavns seneste byggeri og udviklingsprojekt BLOX er lige fra starten, da det hed Bryghusprojektet, tænkt stort og meget anderledes. De store og anderledes tanker slår i meget høj grad også igennem i dele af bygningens AV-udstyr og den fantastisk fleksible måde, man har realiseret nogle ellers næsten umulige opgaver på hos BLOXHUB og Dansk Arkitektur Center (DAC).

”Der er tale om AV-installationer i meget kreative miljøer, og både for den formidlende del, som det er tilfældet for DAC, og mødelokalerne skal fungere i et særdeles innovativt miljø, som er meget skabende, hvorfor de forskellige AV-installationer hos både BLOXHUB og DAC, skulle være fleksible og nemme at bruge. Desuden skulle de være i stand til at understøtte folks egne medbragte pc’er og mobile enheder. Uanset hvor gæsterne kommer fra, skal husets AV-installationer let kunne kobles med gæsternes varierende udstyr,” fortæller Kristian Glahn, stifter af konsulent- og rådgivningsvirksomheden EnCollab.

BLOXHUB – skaber bedre byer

BLOXHUB er en byfornyelseshub, som bringer virksomheder, organisationer og forskere sammen om at skabe løsninger for bedre byer. BLOXHUB er baseret på den overbevisning, at udfordringerne i den globale urbanisering og klimaforandringerne kræver en ny samarbejdsmæssig tilgang og skal udgøre en nordisk platform for fremtidige byløsninger og en port til de danske og nordiske markeder for internationale virksomheder. Og det afspejler de AV-installationer, som er valgt her.

”For BLOXHUB var det vigtigt at deres AV-installationer skulle understøtte alle de store UC miljøer som f.eks. Cisco, Microsoft eller Adobe Connect mfl. Det giver nogle udfordringer! For hvordan får man kameraer, mikrofoner og højttalere i mødelokalet til hurtigt og nemt at fungere sammen med enheder, som gæsterne medbringer? Udgangspunktet var, at gæsterne blot skulle sætte HDMI- og USB-stik i deres medbragte udstyr, og så skulle alt andet virke derfra. Ikke noget med download af særlige drivere – alt skal fungere på udstyrets standarddrivere,” forklarer Kristian Glahn, som uddyber, at nogle af udfordringerne blev løst med udstyr fra AMX (en del af Samsung), der både understøtter kablet- og trådløs opkobling. En kommunikationsmæssig schweizerkniv.

DAC - mødestedet for alle med interesse i arkitektur, design og bykultur

For DAC var det vigtigt, at AV-installationerne dækker både kontor- og mødelokaler, centrets nye konferencefaciliteter med fem mødelokaler samt en stor sal. Salen er optimeret til konferencer og talelyd med to JBL Intellivox linearray-højttalere og udstyret med Crestron rumstyring, der bl.a. varetager den generelle betjening samt f.eks. styring af streaming fra auditoriets kameraer. Generelt er fleksibilitet også et nøgleord for indretningen af DAC’s mødelokaler. Endelig råder DAC over en stor udstillingsdel, med en dedikeret infrastruktur, der kan håndtere skiftende udstillinger og rummer fast kabling til både DMX, netværk, fiber og SDI i store dele af bygningens rum og udstillingsarealer. Dermed råder DAC over en komplet og specifik medieinfrastruktur på AV-delen.

”Det er Enstall, der har stået for at implementere medieinfrastrukturen, og der er trukket mange tusinde kabler. Med infrastrukturen kan man binde auditoriet sammen med udstillingerne, udstillingerne sammen med de større rum og fuldstændigt fleksibelt bygge op og bygge om. Der er etableret to hubs, eller underteknik rum og ét stort centralt teknikrum, hvor racks med krydsfelter og fast udstyr er etableret – kun til AV-kablingen. Her sidder bl.a. også DAC’s nye Dataton Watchout system til afvikling af udstillinger og de Crestron controllere, der sikrer at udstillinger fremadrettet kan startes op og lukkes ned automatiseret. Under gulve og lofter er der placeret over hundrede bokse med forskellige konfigurationer af fiber, SDI, strøm, netværkskabling, lyd og DMX-kabling, så man fra hvert teknikrum nemt kan skifte konfiguration og set-up fra job til job,” fastslår Kristian Glahn.

Udstillingen hæves op under loftet

Særlige krav blev stillet til indretningen af det store udstillingslokale, hvor det skulle være muligt at opbygge en udstilling på gulvet, som var fløjet i rigge, og havde man behov for at afholde et andet event om aftenen, skulle man være i stand til at hæve hele udstillingen op i rummet, og bygge et nyt setup op under den, afvikle arrangementet ude på gulvet og derefter køre udstillingen ned igen til morgenen efter. Det kan gøres i dag.

”I processen med udformning af udstillingsrummenes fleksibilitet har et tysk udstillingsdesign og rådgivningsfirma været med til at identificere og designe de ønskede udstillingsscenarier, hvorefter teknikken er blevet skabt til at opfylde kravene. Der hænger altså mange træk oppe i det loft,” påpeger Kristian Glahn.

Projicerer på glas

Arkitekterne bag BLOX havde den oprindelige idé, at en stor glasvæg i auditoriets front skulle gøre auditoriet og dets aktiviteter mere transparente. Transparensen skulle også omfatte præsentationerne og hvad gør man så?

”Lærredet er skabt som et stort tromlelærred, der dækker hele glasvæggen, som en Epson 25.000 ANSI-lumen laserprojektor skal oplyse. Lærredet er et bagprojektionslærred, hvorfor 60 % af lyset afsættes på indersiden, og 40 % på den anden side, og dermed er arkitektens drøm, om at man skulle kunne se bygningen leve, blevet opfyldt. Imidlertid viste det sig, at erhvervslivet ikke altid er interesseret i at omverdenen på denne måde kunne se med udefra, hvis man lejer lokalet til eksempelvis en generalforsamling, hvor regnskaberne fremlægges og samtidigt også ønskede at kunne nyde udsigten til havnen under et arrangement. Så nu opsættes der et ekstra lærred, som ikke er transparent, og som tilmed giver auditoriets brugere mulighed for at nyde den formidable udsigt over havnen, samtidig med at der projiceres i høj kvalitet,” pointerer Kristian Glahn.

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her