Korsbaek

24. juni 2015

AV-installation på Bakken

Bakken er indbegrebet af dansk folkelighed, på godt og ondt! Hvad er derfor mere naturligt netop på Bakken at bygge en kopi af Korsbæk, købstaden i TV-serien Matador, et andet begreb i dansk folkelighed. Så kan det vist ikke blive mere dansk! Korsbæk på Bakken består af en lille klynge huse, alle de vigtige lokaliteter i den populære TV-serie. Her er Postgaarden, Jernbanehotellet, Banken, Grisehandleren og Katrines gård, Agnes systue, Varnæs hjem og selvfølgelig de to konkurrende dametøjsbutikker, Damernes Magasin og Skjerns Magasin.

Alt er sirligt kopieret, lavet med stor pli for det oprindelige udgangspunkt, gedigent bygget og står derfor i nogen kontrast til Bakkens ”teltdug og brædder” udseende. Der er taget friheder med størrelsesforholdet mellem de forskellige bygninger, men besøgende kan helt sikkert godt abstrahere og føle sig som en del af denne, meget velkendte, danske købstad. Hvis ikke, så skal personale og de skuespillere, som er klædt ud som seriens mange hovedpersoner, nok gøre sit til at højne oplevelsen.

Da Monitor Pro besøgte Korsbæk på Bakken, selv her tidligt på sæsonen og tidligt på dagen, var det flittigt besøgt, og der var gang i alle udskænknings- og spisesteder, som selvfølgelig er et af formålene med denne ”nye” del af Bakken. Man kunne ikke undgå at lægge mærke til de brede smil og genkendelsens glæde hos ”gæsterne”, som udforsker området næsten som besøg på et museum.    

Det grå guld var stærkt repræsenteret i Korsbæk, mens ungdommen og børnefamilierne var ude i den traditionelle del af Bakken og benytte forlystelserne. Heldigvis har initiativtagerne bag Korsbæk kunnet dy sig og ikke lagt deciderede forlystelser ind i denne lille enklave på Bakken; dette faktum er nok også medvirkende til at tiltrække den ældre del af publikummet. Her kan man slappe af, nyde en god øl og god mad og derefter henfalde til drømme om de gode, gamle dage.

Teknologi ”forbudt”

De forskellige bygninger har selvfølgelig alle det helt rigtige udseende, som svarer til TV-seriens tidstypiske look. Derfor er en del af bygningerne også ældet med vilje, og maling og lignende ser derfor ikke nyt ud. Typisk for denne tid, som er ment til at være i 30’ernes Danmark, er, at der selvfølgelig ikke er nogen moderne AV-installationer. Det ville ødelægge stemningen, hvis der hang skærme, højttalere eller el-installationer, som ikke hører denne tid til.

Men samtidig er det selvfølgelig også nødvendigt, at der skal være forskelligt udstyr, i væsentlig grad lydudstyr på Korsbæk. Dels er det nødvendigt med et kaldeanlæg, som er et krav på alle offentlige installationer. I denne AV-installation har man ikke valgt at sammenbygge kaldeanlægget og den almindelige AV-lydinstallation. Efterhånden ser vi flere producenter, som forstår at sammenbygge vellydende installationshøjttalere med de strenge krav, der er til funktionaliteten og sikkerheden i et kaldeanlæg. Men her på Bakken har man valgt at adskille de to systemer.

Behovet for lyd i de forskellige bygninger er meget forskelligt. De mindre steder er behovet i og for sig at kunne afspille reallyde og atmosfærer, som underbygger stemningen at være i 30’ernes Korsbæk. Et eksempel på dette er Agnes’ systue, hvor der høres aktivitet fra symaskinerne. Andre steder er det meningen, at der skal fremføres live musik, som skal forstærkes. Postgaarden og den udendørs scene er de største faciliteter, men ingen af stederne har behov for en lydforstærkning, som er krævende omkring lydniveau. Her skal spilles musik i moderat lydstyrke.

Postgaarden er det største hus og den facilitet, som kan huse flest publikummer. Postgaarden er her noget større end i selve TV-serien, og restauranten kan bespise ca. 300 gæster. Her er også en scene, hvor der kan være forskellige optrædender, og her har man været kreativ omkring af få installeret et lydanlæg, som ikke er synligt for gæster og publikum. Allen Collins er teknisk ansvarlige for Friluftsscenen på Bakken og har også haft ansvaret for at konfigurere, indkøbe og installere lydudstyret til Korsbæk byen. Han fortæller, at bag nogle paneler, som ser ud som om, de er en del af væggen på Postgaarden, sidder der et par LD-Systems DDQ-10 højttalere, ligesom der ligger et par DDQ Sub-212 subwoofere fra LD-Systems under scenen, igen skjult bag paneler, så de ikke ses.

For at kunne spille med et jævnt og kontrolleret lydniveau i hele lokalet er der i loftet placeret en række TCS-C50T lofthøjttalere fra TurboSound. Lyden i både front- og lofthøjttalere er distribueret via et delay system, så lyden fra alle højttalerne opfanges samtidig, ligegyldigt i hvilken position, man sidder som gæst i restauranten. Lydniveauet er til langt de fleste arrangementer tilpasset således, at lydstyrken tillader en almindelig samtale ved de forskellige borde. Et delay distribueret system bestående af fronthøjttalere og lofthøjttalere betyder, at det kan lade sig gøre at holde et lydniveau, hvor alle kan høre scenen, men hvor der ikke vil være ”uheldige” steder, hvor en almindelig samtale ikke kan gennemføres.

Lydmixning fra en iPad løsning

Der er selvfølgelig behov for styring og mixning af den lyd, som kommer fra scenen i Postgaarden; og her er der igen tænkt i det autentiske, hvor en mixerpult placeret i rummet ville være ødelæggende for illusionen. Løsningen på dette har været at dedikere en af bygningerne som teknisk central, hvor alt udstyret til de forskellige installationer er placeret.

Korsbæk Bank er en af de få bygninger, hvor man ikke kan komme indenfor, men Banken står centralt placeret på Korsbæk Torvet. Nærmere inspiceret ser man dog, at bygningen kun er en smal kulisse, ikke helt forskellig fra bygninger, som man netop ser på film- og TV-sets. Der er trangt i den smalle bygning, men bag facaden er bygningen proppet med udstyr og forstærkere til alle lydinstallationerne, og her står også den digitale mixerpult, som bruges både på scenen på Postgaarden og på den udendørs scene, som lejlighedsvis bliver sat op i forlængelse af trappen til netop Banken.

Den valgte mixerpult er den helt nye Midas M32R, rack-udgaven af den mixer, som vi for nylig testede i Monitor Pro. Men mixerpulten bliver i og for sig ikke betjent, men står bare som central nerve i Bankens teknikrum. Når der skal mixes, foregår det hele trådløst via den applikation, som fås til iPad, og som fjernstyrer Midas mixeren. Derfor kan selve mixningen foregå ret skjult blot ved, at Allen Collins eller en anden lydtekniker sætter sig i rummet eller foran den udendørs scene og mixer på en iPad, når der er en koncert eller et event, som skal forstærkes. De to stagebokse, som er tilsluttet mixerpulten med netværkskabler, er både på Postgaardens scene og den udendørs scene skjult bag paneler, så de ikke ses. Mixerpulten er sat op, så den kan bruges på begge scener. Dels er der kanaler nok, og livekoncerter og events på de to scener bliver desuden holdt adskilt, rent tidsmæssigt. På den indendørs scene bliver der brugt tre af de aktive LD-Systems DDQ10 som scenemonitor, mens der af sikkerhedsmæssige hensyn bliver brugt den passive V10 G2 højttaler, ligeledes fra LD-Systems som både scenemonitor og fronthøjttaler på den udendørs scene, suppleret af en passiv V-212 subwoofer fra samme producent.

Der er også købt trådløse mikrofoner, både til brug på scenerne, men også til de skuespillere, som laver små optrin i løbet af dagen i Korsbæk Byen. Her har man valgt at bruge Shure ULX-D udstyr, forsynet med DPA headsets, og i alt 6 kanaler er indkøbt. Det har dog vist sig, at skuespillerne ikke har brug for forstærkning; så udstyret havde ikke været i brug på det tidspunkt, hvor Monitor Pro besøgte Bakken. I fremtiden vil der selvfølgelig være behov for de trådløse kanaler på scenerne til forskellige events.

Koordinering og tidspres

Denne nye Korsbæk By på Bakken har selvfølgelig været på tegnebrættet længe, og åbningsdagen har været fastlagt og kommunikeret ud. Men som altid har der været forsinkelser på byggeriet, og det har betydet, at der er arbejdet i døgndrift de sidste dage op til åbningen. Der har selvfølgelig været fokuseret på de vigtigste funktionaliteter, og her har den største prioritet været at få bygningerne og serveringsfaciliteterne færdige. Det har desværre haft konsekvenser for færdiggørelsen af AV-installationen. Allen Collins viste AV-installationen frem, men undervejs var der flere steder, hvor han kunne forklare omkring den tænkte funktionalitet, men samtidig fortælle, at det havde de ikke nået at udføre inden åbning. Han har været klar med udstyr og tid, men det har været umuligt for ham at få et tidsslot, hvor AV-installationen ikke var ”i vejen” for de andre håndværkere på projektet. Men de vigtigste AV- installationer er hængt op og fungerer, og så er det planlagt, at de resterende vil blive installeret efter 2015-sæsonen.

Det glædelige for hele projektet er den succes, som var tydelig på antallet af gæster i Korsbæk på Bakken, da Monitor Pro besøgte stedet; men også ud fra det faktum, at der stort set er udsolgt på alle Korsbæks etablissementer i hele sæsonen. Og den nye by har også haft en positiv virkning, både på forlystelserne og på de øvrige restauranter, der er på Bakken. Alle er glade og kan melde om forøgede besøgstal.

Af: Jens Walther

 

ProAV Digital

Forside 4 21 teaser

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Innovation House
  • Pascal Audio
  • Streaming
  • Trådløs 4K
  • Naturkraft
  • Demo/brugt udstyr

Læs alt lige HER 

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her