AV Center 25aar

Af Carsten Legaard, 6. april 2017

Fra 2 til 95 på tyve år

AV CENTER Odense A/S fejrede tyve års jubilæum den 1 Marts, og siden 1997 er antallet af medarbejdere, omsætning og indtjening steget markant, hvilket hele 5 Gazellepriser også er det synlige bevis på.

Hele AV CENTER Gruppen er inde i en stærk udvikling og består i dag af afdelingerne i Aalborg, Århus, Kolding, Odense og København – og beskæftiger flere end 160 medarbejdere inden for rådgivning, salg, installation, udlejning, service og undervisning i hele landet.

Om baggrunden for den gode udvikling fortæller direktør Henrik Nielsen: “Generelt er markedet i vækst hele vejen rundt. Odense har tidligere haltet lidt bagefter, men er nu rigtig ved at komme på landkortet. Det seneste år har bl.a. budt på 3 meget store skolebyggerier med mange hundrede klasselokaler med interaktive løsninger og større auditorier, samt et helt nyt Kultur- og Teaterhus – Odeon, hvilket har givet os en kraftig vækst i installationsafdelingen.

Det er tæt på at minde om årene lige op til finanskrisen i 2008 - uden sammenligning.”

Men der er en enkelt akilleshæl, påpeger Henrik Nielsen:

“Det kniber med at få folk nok. Og når vi endelig finder nogen, skal vi først lære dem op.”

Hvad gør I så for at nå alle opgaverne?

Overarbejde og fremskudte opgaver

“Vi har i nogle måneder kørt med varslet overarbejde for alle,” fortæller Henrik Nielsen: “Siden oktober har vi ansat ti nye medarbejdere til installation, og så prøver vi selvfølgelig at få det til at gå op med kunderne, så ingen kommer til at vente for længe – selv om vi desværre oplever en lidt for lang leveringstid i øjeblikket på grund af de mange opgaver.

“Og så har vi heldigvis nogle medarbejdere, som er villige til at give den en ekstra skalle. De gør, hvad de kan. Det største problem er at finde nogle flere. Det er udfordringen nu.”

Hvad er det kunderne efterspørger?

Touch-skærmenes år

“Vi begynder at sælge rigtig mange touch-skærme i stedet for interaktive tavler. Touch-skærmene er stadig dyrere end projektor/tavle-løsningen, men afstanden er mindsket meget det seneste år, så nu er det dem, der efterspørges, bl.a. på de videregående uddannelser.”

“Erhvervslivet har også fået mere gang i den. Hele vejen rundt. Der bliver bygget nye domiciler og taget nye mødeteknologier ind.”

Odense-selskabet er den ældste del af den nuværende AV CENTER familie. På Svendborgvej 39 har både salg, installation, service, udlejning og administration til huse. Herudover tæller Odense-selskabet en afdeling i Kolding samt AV CENTER Vest, der dækker det midtjyske område. Udlejningsafdelingen, AV CENTER Rental, er i dag et selvstændigt datterselskab, som ud over Odense også har afdeling i Århus og København. 

Tomandsbutik blev kæde

AV CENTER har faktisk sit udspring i slutfirserne som en aflægger af en Expert-butik i Brønderslev. Henrik Nielsen fortæller: “I vinteren 96-97 planlagde Johnny Bo Larsen og jeg at åbne en ny butik i Odense. Vi havde egentlig vores eget navn og koncept parat, men nåede kort før den planlagte åbning at indgå en aftale med folkene i Brønderslev; så fra at være en lille 2-mands butik i Odense blev det i stedet en meget lille landsdækkende kæde. Helt fra starten var det den frivillige kædeform, vi valgte. Vi har et tæt samarbejde på indkøb og markedsføring og løfter opgaver for landsdækkende kunder på tværs af afdelingerne, men vi er samtidig selvstændige butikker med medarbejdere og ejere tæt på kunderne.”

Ved starten den 1. marts 1997 var der fem-seks ansatte i kæden, i dag er de på den anden side af 160. Og kunne som nævnt godt bruge nogle flere.

Hos AV CENTER Odense er de i dag, inklusiv udlejningsforretningen, omkring 70 medarbejdere. Århus og Kolding medregnet er de p.t. i alt 95, og flere er på vej.

Hvad er styrken i at være landsdækkende kæde?

Henrik Nielsen: “At vi er tæt på vores kunder, og at vi kender vores kunder rigtig godt.”

“Vi bruger service som en aktiv del af det, vi kan. Alle vores montører er lokale, de kender de huse, de kommer i. Det giver et tillidsforhold.”

“Fem afdelinger er også fem huslejer og fem kantiner osv., men vi tror på fordelen ved at være tæt på kunderne. Så har vi også den fordel, at vi kan rykke rundt på specialister og hjælpe hinanden på kryds og tværs.”

Med i brancheforening

AV-branchen er stadig en relativt ung branche, og først for et par år fik den sin egen brancheforening. AV CENTER var med fra første møde, og på den stiftende generalforsamling i 2015 blev Henrik Nielsen valgt til formand. En post han i øvrigt blev genvalgt til i 2016.

“Det er frivilligt arbejde, som forudsætter, at man har tid. Og tid er ikke det, vi har mest af i denne periode. Vi kan ikke drive et sekretariat som større brancheforeninger. Det er ikke muligt med kun 25 medlemsvirksomheder. Men vi har da nået mange af de ting, vi satte os for, og vi er godt i gang med at lægge grunden til en brancherettet uddannelse,” fortæller Henrik Nielsen og summerer op: “Den dag vi kan sige, at nu er der en uddannelse, så bliver det rigtig sjovt. Det tager tid at nå dertil. Vi er jo ikke alene om at bestemme. Men vi kommer i mål.”

Forskelle fra 97 til i dag

Teknologisk har vi bevæget os fra rørprojektorer til digitale projektorer og touch-skærme. Vi har bevæget os tættere på it- og softwareverdenen. Vi er ikke smeltet helt sammen med IT-verdenen, som nogle forudsagde det, og det tror jeg heller ikke, vi kommer til. 

“For os er udviklingen fra to mand til over 90 ansatte til at tage og føle på,” siger Henrik Nielsen.

“Vores oprindelige mål var at blive 5 –10 ansatte, så vi kunne holde lidt fri en gang imellem.

Henrik er uddannet radiomekaniker og stod de første år både for indkøb, vedligehold, salg og regnskab. I dag er Henrik Nielsens rolle i virksomheden noget anderledes: 

“Det er flere år siden, jeg er gået fra aktivt salg til ledelse, strategi og administration. Heldigvis synes jeg, det er sjovt. Vi er stadig så tæt på kunderne, som vi var dengang; i dag er vi bare nogle flere, der arbejder ud fra den samme grundholdning. Vi bor også på samme adresse, vi har bare bygget ud og bygget til,” konstaterer Henrik Nielsen.

“På det seneste har vi bredt os til den anden side af vejen, og i løbet af 2018 kommer vi til at finde noget nyt. Hvis det var muligt at udvide her, blev vi gerne boende, men vi har ramt loftet.”

Stadig iværksættere

“Indimellem må jeg knibe mig selv i armen. Er der virkelig gået tyve år? Jeg ser stadig Johnny og mig selv som iværksættere, selvom der er gået 20 år, og det er vi vel også, bare på et andet niveau.

Henrik Nielsen er gået om til den bærbare og viser et tyve år gammelt foto på skærmen: “Men du kan selvfølgelig godt se det på billedet fra første åbningsdag. Vi havde lidt mere hår og lidt færre kilo dengang…”

Historik AV CENTER Odense A/S

1997 – AV CENTER Odense stiftes og AV CENTER gruppen etableres

2004 – AV CENTER Vest etableres som datterselskab.

2007 – AV CENTER Kolding etableres efter køb af Klinge Skolemateriel

2011/2012 - Udlejningsafdelingen udvides med koncert og scene afdeling efter køb af virksomhederne Peak Production, Solid Sound og Danstage.

2014 – AV CENTER Rental etableres som selvstændig udlejningsforretning.

 

Artiklen er fra Monitor Pro Marts 2017

 

 

 

ProAV Digital

ProAV7 20 forsideNET

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Shure SLX-D
  • Lys til streaming
  • Ung selvstændig
  • Frihedsmuseet
  • Redigering på iPad

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her