1. august 2012

Audiotrends på MonitorExpo 2012

o af indlæggene på konferencen handlede om digital teknologi og mikrofonsignalet. Morten Munch fra  Sennheiser fortalte om teknologien bag digitale mikrofoner, og selv om teknologien har flere år på bagen, så er det først inden for de sidste par år, at brugerne (og udstyret, der skal modtage signalet fra mikrofonerne) har opdaget de mange lydmæssige fordele ved denne teknologi. Det svære ved digitale mikrofoner er A/D konverteringen, som foregår lige efter kapslen på mikrofonen. Her skal der nemlig holdes en høj resolution selv ved svage signaler, og derfor kommer der avanceret digital teknik og kodning ind i billedet. En anden akilleshæl er transmissionen af det digitale signal, hvor der skal håndteres flere standarder. Heldigvis går udviklingen henimod, at flere og flere producenter af mixere og interfaces implementerer de standarder, som digitale mikrofoner transmitterer.

 

Markus Warlich fra Sony holdt et indlæg omkring trådløs digital teknik, en teknik, som vi efterhånden ser flere og flere producenter benytte sig af til deres nye trådløse produkter. Problematikkerne ligger her omkring størrelsen af den datastrøm, som ønskes sendt trådløst i kontrast til den båndbredde, som er til rådighed. Her kan det være nødvendigt at bruge data-reduktion i den digitale trådløse teknik; men i så fald hvordan løses de problemer, som et sådan codec giver? I øjeblikket benytter Sony, AKG og Line6 sig af digital trådløs teknik, men på vidt forskellig måde; og der er vedholdende rygter om, at et par andre store producenter snart stiger på den digitale trådløse vogn.

 

Audio Netværk

Netværk er det nye buzzword inden for audioverdenen, og udbuddet af netværksstandarder til digital audio transmission er konstant voksende. De mange standarder giver blot forvirring og kompatibilitetsproblemer for brugerne, og alene på MonitorExpo var der audio produkter med et tifold af forskellige netværksstandarder. Så der er stort behov for en åben og licensfri standard, som alle kan udvikle til. Justin Hankey fra Harman Group holdt et konference-indlæg omkring AVB, som er det bedste bud på netop en åben og generel standard. Protokollen lægger sig i forlængelse af den almindelige iEEE netværksstandard, men specificerer, at audio/video får en dedikeret og garanteret båndbredde af den sendte datastrøm på hele 75%. Det betyder i realiteten, at der kan sendes hundredevis af lydkanaler via et enkelt Cat 5 kabel. AVB Standarden mangler kun den sidste certificering for at være en realitet, og de første AVB produkter kunne faktisk ses på MonitorExpo.

 

Line Array teknik

Denne PA højttaler teknologi har fuldstændig ryddet bordet, og langt de fleste nye PA højttalere er line array systemer. Prøv blot at læse standreportagen igennem og tæl efter, hvor mange nye line array systemer, der blev præsenteret bare på denne messe. Lars Fredriksen fra Alfa Audio har arbejdet med denne højttalertype i mange år, og på MonitorExpo konferencen holdt han et indlæg om  teknologien bag og hvilke hensyn, der skal tages, inden der hænges et line array op. Line array er perfekte til at skyde langt, til at  udnytte forstærkerkraften optimalt og frem for alt til at få en ensartet lydspredning og dermed et nogenlunde konstant lydtryk i en koncertsal. Lars kom også ind på fordele og ulemper ved at bruge en distribueret subwoofer løsning og omkring, hvordan et cardioid system virker, og hvorfor det er godt at bruge på de dybe frekvenser.

 

Se eller gense alle indlæggene fra MonitorExpo konferencen.

De forskellige klip ligger på www.monitorwebtv.dk

ProAV Digital

ProAV6 forside www

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • 30 år i branchen
  • Streaming udstyr
  • Audio over IP
  • Svalegangen
  • Minitech

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her