ProAV leder6

Af JOS Svendsen, 3. april 2019

8K kan være vigtigere, end du tror

Alle var glade, da vi fik HD. Digitalt skarpere end den analoge verden, vi levede i tidligere. Så kom 3D og blev en No-deal. Nu er 4K HDR på vej i krybesporet, og de fleste er ligeglade. Og skulle andre end japanske NHK få den idé, at forbrugerne vil blive lykkelige af 8K i dagligstuen, bør disse 8K-optimister undersøge deres medicinering. Der er nemlig intet, som tyder på, at der vil ligge lange rækker af forbrugere i soveposer udenfor Elgiganten for at købe 8K TV for at se OL i 8K i 2020.

Pointen er, at HD er godt nok. De fleste forbrugere kan ikke se forskel på 1080P og 4K, da de aldrig ændrer indstillinger på deres fladskærms-tv og alligevel sidder for langt væk til at se forskellen. Og samtlige tv-fabrikanter sørger for, at standardindstillingen er imponerende på sine tv – ikke naturlig – imponerende. Så al det med mikrokontrast og detaljer i 4K vaskes væk med disse indstillinger, hvor tv’ets billedprocessor er gået amok i bevægelseskompensation og farveglæde. Der er da heller ikke nogen af streamingtjenesterne, som skilter med, hvor mange 4K kunder de har. Majoriteten ser HD og er farveglade.  

Men lidt som 4K er ved at lande som et produktionsformat, hvorfra man kan danne fantastisk HD, så er potentialet for 8K også på produktionssiden. Men det er ikke for at danne super 4K. Potentialet ligger i form af kunstig intelligens brugt til produktion.

Jo flere detaljer, der er i et billede, jo bedre kan en computer analysere det. Allerede for nogle år siden viste Sony en 3D billedprocessor, der kunne samle billeder fra flere kameraer til et gigantisk billede, og hvor man kunne følge bestemte objekter på tværs af alle kameraernes billeder. 

Sony havde som eksempel en fodboldkamp, hvor man kunne følge bolden på tværs af alle kameraernes billeder. Det baner vejen for automatiserede produktioner af netop sport, men udstyret fyldte et par skabe. 

Det var dengang. For et par måneder siden annoncerede Sony en processor på størrelse med en Blu Ray afspiller, der kunne styre flere kameraer, som kunne følge en oplægsholder til et foredrag. Resultatet - automatisk produktion af video fra undervisning og firmapræsentationer. 

Nu bruges flere HD-kameraer, men det kunne også klares med et par 8K kameraer og lidt digital beskæring. 

Så 8K kan være den teknologi, der virkelig åbner for automatisering af alle de formulariske produktioner som TV-aviser, debatter, sport, reality-tv og meget mere. Disse typer af programmer ville stadigvæk blive sendt i HD, men 8K teknologien vil dels give mulighed for, at de kunstige intelligens systemer har gode arbejdsforhold, og dels give mulighed for digital zoom og pan på redigeringstidspunktet. 

Det er smart, så måske er NHK alligevel på sporet af noget.  

 

Lederen er fra ProAV Magasinet - April 2019

ProAV Digital

Forside 920 web

Nyt nummer ude nu!

Læs bl.a. om:

  • Kvinderne bag biites
  • Canon C70
  • Holmegaard Værk
  • Karosserifabrikken
  • Virtuelt studie

Læs alt lige HER

Annoncering

Få kontakt til en købestærk målgruppe i Danmarks eneste PRO AV magasin

Se mere her

Typisk ProAV læser

74,5% er meget tilfreds med det redaktionelle indhold

Se mere her